Veszélyes baktériumok a szájban

Veszélyes baktériumok a szájban

Akár több száz különböző baktériumfaj is élhet a szánkban, nagy részük jótékony vagy semleges hatású, közülük sok azonban hatalmas károkat okoz: például fogszuvasodást, gyulladásokat. Ám a probléma nem csak az, hogy rossz szagú lesz a leheletünk és elromlanak a fogaink. Az elhanyagolt szájhigiéné az általános egészségünket is veszélyezteti!

A születés pillanatában a száj sterilnek tekinthető, ám ez a baktériummentesség hamar véget ér: 8-10 óra elteltével már különböző mikroorganizmusok is kimutathatók a szájban. Mindenhonnan szedünk össze baktériumokat: a kisbabák az édesanyjuk bőréről, aztán mi az ételekből, melyeket megeszünk, a kezünkről és persze csókolózás során is kapunk a miénktől eltérőket a partnertől. Ezen mikroorganizmusok egy része véd minket, vagy legalábbis nem árt, mások viszont komoly betegségeket is okozhatnak.

Az ínygyulladás és a fogszuvasodás komplex folyamat eredménye. A szénhidrátokból, fehérjékből és hámsejtekből álló lepedékben elszaporodó baktériumok savakat termelnek, amelyek ínygyulladást okoznak és károsítják a fogzománcot. Amikor az íny begyullad vérzékeny lesz (gingivitis), súlyosabb esetben ez a gyulladás átterjed a fogágyra is (parodontitis), aminek eredményeképpen ínysorvadás alakul ki és a fogak meglazulnak.

Mos, öblít, figyel!

Fokozottan hajlamosak ínygyulladásra a legyengült immunrendszerűek (cukorbetegek, hematológiai betegséggel élők, erős stressznek kitett emberek), várandósok, dohányosok, fogszabályozót viselők, és azok, akik „elbliccelik” a szájápolást. Szükség esetén a napi kötelező két fogmosást hasznos lehet megfelelő hatóanyag-tartalmú szájöblítőkkel kiegészíteni – ezt nevezzük kémiai plakk-kontrollnak.

Veszélyes baktériumok a szájban

Jól tesszük, ha olyan szájüregi fertőtlenítőszert használunk, ami gátolja a plakk-képződést, az ínyvérzést és a gyulladást, a szájnyálkahártyán és a fogakon megtapadva hatása sokáig érvényesül.

A veszély nagyobb, mint gondolná!

Az ínygyulladás komoly kockázati tényező! A miatta kialakuló fogágybetegségek szívinfarktust, stroke-ot, koraszülést okozhatnak, időre születésnél nagyobb a kockázata az alacsony születési súlynak, valamint gyengítheti az immunrendszert.

A szájápolás még nem ért véget!

A szájápolás a legtöbb embernek egyenlő a hagyományos fogmosással, ám korántsem ennyiből áll a dolog, mert a szánkban nem csak a fogaink vannak, hanem például a nyelvünk, az ínyünk is, és a fogkefével a fogközöket nem lehet rendesen kitisztítani. A szájhigiénia rendkívül fontos, ezért érdemes az elhanyagoltabb részletekkel is foglalkozni.

Fogközeink tisztításának is ugyanolyan napi rutinná kell válnia, mint a hagyományos fogmosásnak, mert az ételmaradék éppen a fogközökben tud tartósan megszorulni, és ezt a területet nehéz elérni. Erre való a fogselyem, amelynek a használata nagyon könnyen elsajátítható, használata során pusztán azt kell biztosítani, hogy a selyem feszes legyen, és akkor nagyon könnyedén be tud jutni még a legszűkebb fogközbe is. Arra kell figyelni, hogy a rendkívül vékony, erősen megfeszített szál ne sértse meg az ínyünket, ennek érdekében arra kell figyelni, hogy a szoros fogközbe óvatosan, előre-hátra húzva vezessük be a fogselymet, így elkerülve, hogy a selyem hirtelen átpattanva azon a szűk résen, ahol a két fog összeér, megsértse az ínyünket. Ha bejutottunk, akkor a két fog oldalán végighúzogatva tisztítsuk ki a lepedéket. Ezután a fogselymet le kell tekerni az egyik ujjunkról, és a másik kézzel egyszerűen kihúzzuk a két fog közül - így a leszedett lepedéket is kihúzzuk vele, tehát semmiképp ne felfelé próbáljuk eltávolítani.

Nyelvmosás

Furcsának tűnhet a gondolat, de igazából a nyelvünk is rászorul a tisztításra. A nyelvünkön megtelepedő lepedéket időnként érdemes fellazítani, letisztítani. A hagyományos fogkefék sörtéjével is meg lehet ezt tenni, ekkor óvatos mozdulatokkal, gyengéden kell a nyelv tövétől előre, kifelé irányuló mozdulatokkal végigsimítani a nyelvünket. Ám sokkal kényelmesebb ennél, ha eleve olyan fogkefét vásárolunk, amelynek a sörtével ellentétes oldala érdes, mert ez a felület a nyelvhát tisztítására szolgál. A fogkefe érdesített felületével a sörtéhez képest sokkal kellemesebben és hatékonyabban tudjuk lepucolni a nyelvünket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek