Veszélyes a szívre a horkolás

Veszélyes a szívre a horkolás

A horkolással és légzési zavarokkal járó alvási apnoé nem pusztán kellemetlen, hanem egy friss tanulmány szerint összefüggésben állhat a szívelégtelenség és a szívbetegségek megnövekedett kockázatával középkorú és idős férfiakban. A vizsgálat ugyanakkor nem mutatott kapcsolatot az alvási apnoé és a szívkoszorúér-betegség között nők illetve 70 éven felüli férfiak esetében.

"A lényeg az, hogy rengeteg alvási apnoé esetet nem diagnosztizálnak, és hogy a férfiak esetében összefüggésben áll a szívkoszorúér-betegség és a szívelégtelenség kialakulásával" - állítja Dr. Daniel Gottlieb, a Bostoni Orvostudományi Egyetem professzora.

A Circulation folyóiratban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy az alvási apnoéban szenvedő betegek éjszaka légszomjjal küszködve felriadnak, és gyakran tapasztalják a vérnyomás emelkedését előidéző adrenalin szintjének megugrását. Általában azonnal visszaalszanak, és nincsenek is tudatában a történteknek. A felriadások azonban akár óránként 30 alkalommal is megismétlődhetnek, ami megfosztja a beteget a létfontosságú oxigéntől és a nyugodt alvástól.

A tanulmány arra világít rá, hogy a súlyos alvási apnoéban szenvedő 40 és 70 év közötti férfiak esetében 68 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, és 58 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkezik szívelégtelenség, mint azokban, akik nem tapasztalják a rendellenességet. Az alvási apnoé súlyosságának fokozódását az elhízással, a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel, amelyek a szívbetegségek közismert kockázati tényezői is.

Dr. Jordan S. Josephson a New York-i Lenox Hill kórház alvási apnoé szakértője a következőképpen foglalta össze a kutatás eredményeit: "Az a tanulság, hogy ha valaki tudja, hogy horkol vagy alvási apnoéban szenved, vagy valaki tájékoztatja erről, szakorvoshoz kell fordulnia, hogy megfelelő diagnózist készítsenek, ami elengedhetetlen a megfelelő kezelés megkezdéséhez."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek