Veszélyes a házipor?

Veszélyes a házipor?

A háziporban található baktérium-populációk határozhatják meg, hogy az adott otthonban élő gyermeknél kialakul-e asztma - állítja egy, az Applied Environmental Microbiology folyóirat áprilisi számában megjelent tanulmány. Friss kutatások azt igazolták, hogy a háziporban sokféle és nagy mennyiségű baktérium van jelen.

Raina M. Maier, az Arizonai Egyetem professzora munkatársaival azt mutatta be, hogy a háziporban található baktérium-populációk összetétele nagyban függ attól, hogy van-e a családban kutya vagy macska, illetve hogy járnak-e a gyermekek közösségbe. Ezek a különbségek szerepet játszottak az asztma kialakulásában.

"Az eredmények jelentik az első bizonyítékot arra nézve, hogy a háziporban található domináns baktérium-populációt jelentős mértékben meghatározzák olyan tényezők, mint a háziállatok vagy a közösségbe járás" - mondták a kutatók. "A domináns baktérium-populációk pedig szoros összefüggésben állnak az asztma kialakulásával, ez pedig alátámasztja azt a feltételezést, hogy a kora gyermekkorban jelen lévő mikroorganizmusok kulcsfontosságú szerepet játszanak a folyamatban."

Az asztma gyakorisága az elmúlt évtizedben drámaian megemelkedett, ezt sokan a mikroba-populációkra adott immunválasz megváltozásának számlájára írják. Ha a család háziállatokat tart és a gyermekek közösségbe járnak, a mikrobákkal történő gyakori találkozás miatt csökken az asztma kialakulásának kockázata, míg akinek otthonában kevesebb baktérium-populáció található, gyakrabban kell allergiával számolnia.

"Az iparosodott világban megváltozott a mikrobákkal történő találkozások gyakorisága, ez alapjaiban változtatta meg az immunválaszt és megnövelte az autoimmun és allergiás betegségek iránti fogékonyságot" - foglalták össze a kutatók.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek