Veszélyben az egész világ: így próbálják kordában tartani az ebola-járványt

Veszélyben az egész világ: így próbálják kordában tartani az ebola-járványt

Ajánlásokat fognak kiadni a járvány terjedésének megfékezésére.

2014.07.30

Rendkívüli tanácskozást fog tartani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) az Ebola-vírus Nyugat-Afrikában megfigyelt terjedése miatt - közölték Montrealban, a repülési szervezet székhelyén.

Az ASKY nevű pánafrikai légitársaság a nap folyamán bejelentette, hogy törli járatait a járvány sújtotta Libéria és Sierra Leone fővárosába, mert az egyik utasa behurcolta a vírust Nigériába. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet főtitkára szerint a történtek cselekvésre késztetik őket. "A járvány eddig nem érintette a polgári repülést, de most már aggódunk" - mondta Raymond Benjamin, hangsúlyozva, hogy gyorsan fognak cselekedni, és konzultálni fognak az Egészségügyi Világszervezettel, hogy milyen ajánlásokat adjanak ki a járvány terjedésének megfékezésére.

Az ENSZ égisze alá tartozó két szervezet közötti tanácskozás helyét és idejét egyelőre nem jelölték meg.

Veszélyben az orvosok

Ugyancsak Kanadában közölték, hogy karanténba került egy orvos, aki egy hónapig segédkezett a vírus elleni harcban Libériában. Azaria Marthyman szombaton tért haza, és bár egyelőre nem mutatkoznak rajta a 60-90 százalékban halálos betegség tünetei, karanténban tartják nyugat-kanadai otthonában.

A járványban meghalt már a kór első számú libériai és Sierra Leone-i orvos szakértője, két amerikai - akik közül az egyik szintén orvos - pedig megfertőződött Libériában.

Az Ebola-járvány miatt felfüggesztette tevékenységét kedden a libériai labdarúgó szövetség (LFA), hogy csökkenjen a betegség terjedésének veszélye az országban, ahol a WHO szerint az év eleje óta 129-en vesztették életüket és 249-en fertőződtek meg a vérzéses lázzal járó kórral. Az LFA azonnali hatállyal, az egész országra kiterjedően rendelte el a labdarúgással kapcsolatos minden esemény és tevékenység felfüggesztését.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek