Vérnyomáscsökkentő céklalé

Vérnyomáscsökkentő céklalé

Brit kutatók megállapították, hogy 24 órán belül csökkent azok vérnyomása, akik nitrát tablettát vettek be, vagy céklalevet ittak. Ez jó hír a magas vérnyomásban szenvedőknek, akik egy új természetes gyógymódot próbálhatnak ki a szív-és érrendszeri betegségek elkerülésére (beleértve a stroke-ot és a szívrohamot is).

A tanulmány szerzője Amrita Ahluwalia, a Queen Mary Egyetem William Harvey Kutatóintézetének biológia professzora. Ahluwalia szerint a vizsgálattal bebizonyították, hogy a céklában lévő nitrát jótékony hatással van szív-és érrendszer egészségére, mivel nitrogén-monoxid gáz kerül a véráramba.

"Szervetlen nitrát kapszulát, vagy céklalevet adtunk önkénteseinknek, azután megfigyeltük vérnyomásukat és más biokémiai változásokat a vérkeringésben" - mondta Ahluwalia professzor. "Kimutattuk, hogy a cékla és a nitrátkapszula egyaránt hatékonyan csökkenti a vérnyomást, vagyis a cékla nitráttartalma képes csökkenteni a vérnyomást. Azt is megállapítottuk, hogy kis mennyiségű lére, mindössze 250ml-nyire van szükség ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük, és minél magasabb a vérnyomás a vizsgálat elején, annál nagyobb csökkenést okoz a nitrát. Egy két évvel korábbi kutatásból megtudtuk, hogy a cékla leve csökkenti a vérnyomást, most már tudjuk, hogyan működik."