Vénás ultrahang- fontos vizsgálat trombózis után is

Vénás ultrahang- fontos vizsgálat trombózis után is

A mélyvénás trombózis diagnosztikájában igen fontos szerepe van az ultrahangos vizsgálatnak, melynek során látható a vérrög, az, hogy mely területet zárt el és milyen mértékben. A vizsgálat azonban nem csak a diagnózis felállításához szükséges, hanem az utánkövetésben is lényeges. Az Ultrahangközpont radiológusa az alsó végtagok vénás ultrahangjáról beszélt.

Egészséges erek

Az erek vizsgálatában nagy jelentősége van az ultrahangos ellenőrzésnek, mellyel mind az artériák, mind a vénák állapota jól megfigyelhető. Normál, egészséges esetben az erek fala rugalmas, nincs rajta, vagy a rétegei között meszesedés, lumenük szabad, plakkoktól, thrombusoktól (vérrögöktől) mentes, a vér áramlási sebessége normális. A mély- és felületes vénákban számos billentyű található, melyek normális esetben megakadályozzák a vér visszaáramlását. Amennyiben valamilyen probléma adódik, az igen változatos tünetekben nyilvánulhat meg, attól függően, hogy a test mely részén keletkezik a zavar, és az milyen fajtájú, mértékű. Meglehet, hogy a beteg észre sem veszi a problémát, ám súlyos esetben hirtelen életveszélyes állapot is bekövetkezhet.

Alsó végtagi vénák vizsgálata

Az alsó végtagi vénák vizsgálata több okból szükséges lehet: pl. mélyvénás trombózis diagnosztizálása céljából, utánkövetés gyanánt, visszértágulatok esetén, a vénabillentyűk ellenőrzése miatt, felületes erek gyulladása esetén. Ha a családban előfordult visszeresség, még a tünetek jelentkezése előtt felfedezhet az ultrahang olyan eltéréseket (pl. elégtelenül záródó billentyűk), melyek ismerete fontos lehet a megelőzés szempontjából.

Vénás ultrahang- fontos vizsgálat trombózis után is

Ha valaki mélyvénás trombózis tüneteit érzi, azonnal forduljon orvoshoz! Ha a color duplex ultrahang vizsgálat igazolja az akut trombózis tényét, a radiológus azonnal kórházi kezelést javasol, hiszen az embólia veszély miatt ez életveszélyes állapot. Érdemes tudni, hogy trombózis esetén az utánkövetésben is fontos szerepe van a vénás ultrahangnak, ugyanis ekkor megállapítható, hogy a kezelés hatására milyen mértékben szabadult fel (rekanalizálódott) a korábban elzárt véna, szervült-e a vérrög, milyen mértékben károsodtak a vénabillentyűk.  Mindezek ismerete fontos a további kezelés megállapításához.

Az alsó végtagon nem csak mélyvénás trombózis okozhat panaszokat. Előfordulhat a felszíni vénák kitágulása, kanyargóssá válása (visszértágulat), gyulladása, trombózisa, valamint hosszan tartó keringési elégtelenség esetén lábszár fekély is. A visszértágulat igen gyakori állapot, mely táptalajául szolgálhat trombózisnak és fekélynek is, így célszerű komolyan venni, nem csupán esztétikai hibaként tekinteni rá. Ultrahangos vizsgálattal megállapítható a visszértágulat oka, súlyossága, kiterjedése, és ellenőrizhetők a vénabillentyűk. Visszérműtét előtti kivizsgálás lényeges része ezek ellenőrzése.

Hogy néz ki a vénás erek vizsgálata?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, valamint nem jár sugárterheléssel, így várandósoknál is elvégezhető. A vizsgálat legalább 30 percet vesz igénybe, melynek során a panaszos végtagot a combtőtől a bokáig áttekintjük, szükség esetén (visszértágulat vizsgálatakor) álló helyzetben is. Minden elváltozást dokumentálunk, a páciens pedig azonnali írásos és képi eredményre, leletre számíthat.

Fontos megemlíteni, hogy jóval ritkábban, de kialakulhat a felső végtagi vénákban is trombózis, ami hasonlóan jól vizsgálható ultrahanggal.

A végtagi artériák állapotáról is képet nyerhetünk ultrahang vizsgálattal. Láthatók a fali meszesedések, szűkületek, elzáródások.

Dr. Horváth Ilona
radiológus

Milyen tüneteknél érdemes a vizsgálaton részt venni?

·   Mélyvénás trombózis gyanújakor (fájdalom, livid elszíneződés, az alsóvégtag körfogatának növekedése, feszülő érzés)

·Gyulladás (bőrpír és fájdalom) egy-egy adott ér mentén

·Visszértágulatok (tervezett műtét előtt is)

·Nehézláb érzés

·Lábszárfekély

Kapcsolódó írások