Vegyük észre időben a heredaganatot!

Vegyük észre időben a heredaganatot!

A heredaganat a fiatal férfiak betegsége. Magyarországon évente körülbelül 500 új hererákot diagnosztizálnak. Kevés szó esik róla, pedig jó tudni, hogy ha korai stádiumban felismerjük, nagyon hatékonyan kezelhető!

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, de úgy tűnik, szerepet játszhatnak benne a magzati korban érvényesülő hormonális változások. Sokkal gyakrabban fordul elő továbbá azoknál a fiúknál-férfiaknál, akiknek nem szállt le a heréjük. Érdemes már a kisfiúknál figyelemmel követni, leszállt-e a here: ha nem, ezt a problémát minél előbb meg kell oldani. Ezek a férfiak a here visszahelyezése után is veszélyeztetettebbek lesznek, ám az esetlegesen kialakuló daganat felismerése és kezelése könnyebbé válik.

Korán felismerni!

– A heredaganat leginkább a 20–40 éves korosztályt érinti – mondja dr. Kardos Róbert. – Az a tapasztalatom, hogy a férfiak sajnos nem nagyon tudnak erről a betegségről. Ha a környezetükben előfordul egy-egy eset, akkor pánikszerűen elrohannak egy vizsgálatra, de egyébként nem eléggé tájékozottak. Sokan szégyenlősek, és még ha fel is figyelnek valamilyen szokatlan elváltozásra, akár hónapok is eltelnek, mire szakorvoshoz fordulnak. Pedig fontos tudniuk, hogy a heredaganat esetében akár 2–3 hónap is sorsdöntő lehet! Ugyanis korai felismerés mellett nagyon jó eredményeket érhetünk el.

Volt olyan páciensem, aki azért keresett fel, mert már jó ideje nem sikerült teherbe ejtenie a feleségét. Egy másik betegem partnere visszatérő gyulladásoktól szenvedett. A harmadik férfinál az illető partnere észlelte a gyanús változást. Mindegyik esetben heredaganatra derült fény.

A férfiak maguk is felismerhetnék a heredaganatot: erre szolgál az önvizsgálat, amely havonta csupán néhány percet vesz igénybe. Jó lenne minél előbb elsajátítatni ezeket az egyszerű mozdulatokat, hiszen így később lehet viszonyítani a már megismert, normális állapothoz (súlyhoz, mérethez, elhelyezkedéshez, keménységhez). Ha bármi gyanúsat észlelünk, várakozás nélkül, sürgősen forduljunk urológushoz. Az enyhe emlőduzzanat vagy a kimelegedés, kipirosodás is daganatra utalhat. Azért ne essünk pánikba, hiszen a tünetek hátterében egyéb okok is állhatnak: például gyulladás, vizenyő, vízsérv vagy a mellékhere cisztás betegsége.

A here önvizsgálata

A vizsgálat célja, hogy a herezacskóban esetlegesen kialakuló, gyanús csomókat megtaláljuk.

  • Érdemes meleg zuhany vagy fürdő után végezni a vizsgálatot, hiszen a herezacskó ilyenkor laza.
  • Álljunk a tükör elé, hogy a tapintás mellett a tekintetünkkel is követhessük a vizsgálatot.
  • Mindegyik herét külön vizsgáljuk, lehetőleg két kézzel.
  • Mutató- és középső ujjunkat helyezzük a here alá, a hüvelykujjunkat pedig fölé. Gyengéden mozgassuk a herét, s közben hüvelykujjunkkal vizsgáljuk meg, mennyire sima a felszíne.
  • Hüvelykujjunkkal keressük meg a mellékherét, azaz a spermiumgyűjtő csövet is, amely mindegyik here tetején megtalálható. Könnyű érezni jól elhatárolt alakját, amit nem szabad összetéveszteni egy abnormális kinövéssel.
  • A gyanús csomók, kinövések rendszerint a here oldalán találhatók. Méretük lehet borsónyi, de akár akkora is, mint maga a here!

Vegyük észre időben a heredaganatot!

Ha bármi szokatlant észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha már volt heredaganatunk, akkor se mulasszuk el a rendszeres ellenőrzést, és ne feledkezzünk el a másik heréről sem!

Gyorsan közbelépni

A szakorvos egyszerű tapintásos vizsgálatot végez, és ha szükséges, az ultrahangot is segítségül hívja. A vérből is kimutathatóak olyan anyagok, amelyek jelzik a daganatot. Indokolt esetben komputertomográfiával megállapítható a daganat kiterjedtsége.

– Ha beigazolódik a daganat gyanúja, akkor azt a lehető leghamarabb, napokon belül meg kell operálni – hangsúlyozza az urológus. – Ha a beteg túl sokáig várt, mielőtt orvoshoz fordult, lehet, hogy a műtét önmagában már nem elég, ilyenkor kiegészítő sugár- vagy kemoterápiás kezelést kell kapnia. Ha kezdeti stádiumban elkapjuk a daganatot, 90 százalék a gyógyulás esélye, ami azonban az idő előrehaladtával drámaian csökken, de akkor sem reménytelen a helyzet.

Az érintett here eltávolítása szerencsére nem befolyásolja a későbbi gyermekvállalást. Ha azonban kemoterápiás kezelés szükséges, akkor előtte érdemes spermabankban elhelyezni egy „betétet”. Nem jellemző, hogy az egyik here hiánya esztétikai problémát okozna, de ha mégis: ma már lehetséges a protézissel történő pótlás.

– Gyakori tapasztalatom, hogy míg a testi felépülés hamar lezajlik, addig lelkileg több idő szükséges a heredaganat feldolgozására – mondja szakértőnk. – Akár egy-két évbe is beletelik, mire a fiatalember megemészti azt, ami vele történt. Öt-hat év múlva pedig gyakran teljesen nemtörődömmé válnak az érintettek. Hangsúlyoznám, hogy ekkor is fontos a rendszeres önvizsgálat. A hölgyeket pedig arra biztatnám, ha ők észlelnek elváltozást, ne hagyják annyiban a dolgot: ne nyugodjanak addig, amíg párjuk fel nem keres egy szakorvost.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek