Vegye a szívére!

A szívinfarktus életveszélyes állapot, de sokszor nem jár drámai tünetetekkel. A beteg nem feltétlenül kap a szívéhez és esik össze a nyílt utcán, lehetséges, hogy csupán egy ártatlannak tűnő mellkasfájdalom utal a szívizom elhalására. Leginkább ereink védelmével, vagyis egészséges életmóddal előzhetjük meg.

Szívinfarktus a szívizom egy részének elhalása, a vérellátás elégtelensége miatt történik. Kialakulásának oka a legtöbb esetben az, hogy a koszorúerek, amelyek a szív vérellátását biztosítják, elmeszesednek, a sejtjeikben zsírok rakódnak le, amelyekből úgynevezett plakkok alakulnak ki. A felhalmozódott plakkok leszűkítik az ereket, a vér nem áramlik megfelelően, ebben az állapotban egy vérrög (véralvadék) képes teljesen elzárni a koszorúeret, és megakasztani a vér útját. Bár az erek elmeszesedése főként idősebb korban jellemző, akár a stressz miatt kialakuló hirtelen vérnyomás-emelkedés is képes felszakítani az érbelhártya alatti aterómákat (kásadaganat), amelyek fiatalabb korban is elzárhatják a véráram útját.

Az ereinkkel van a baj

Az infarktushoz is vezető érelmeszesedés népbetegségnek számít, Magyarországon az összes halálozás több mint felét a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák. Prof. Dr. Entz László, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja elmondta, hogy az érelmeszesedésről főként a civilizáció, a ma megszokott és általánosnak számító életmód tehet. Az orvos szerint ugyanis nem táplálkozunk megfelelően, amit magunkhoz veszünk, nem jó minőségű. Ráadásul keveset mozgunk, nem sportolunk, viszont számos káros szenvedéllyel élünk, így ereink nem képesek megőrizni normál állapotukat.

Vigyázzon ereire!

Entz professzor szerint, ha tehetjük, érdemes megválogatni, hogy mit eszünk. A vegyes táplálkozás gondoskodik az elegendő nyomelem- és vitaminbevitelről, a friss, lehetőleg magyar idénygyümölcsök és -zöldségek a leginkább megfelelőek.

Vegye a szívére!

Az ellenőrzött gazdálkodásból származó táplálékokban (tojásban, húsban stb.) valószínűleg kevesebb káros anyag található, ezért jó lenne ezeket vásárolni a nagyüzemi és főleg a késztermékek helyett. Ami a mozgást illeti, az orvos szerint nem kell mindenkinek edzőterembe rohannia, de napi fél óra séta karban tartja az ereket, ezért azt javasolja, szálljunk le előbb a villamosról vagy parkoljunk távolabb, hogy mindenképpen gyalogolnunk kelljen egy keveset. Azt pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a dohányzás elhagyása soha nem késő.

Figyeljen a jelekre!

Hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a szívinfarktus úgy érkezik, mint derült égből a villámcsapás, pedig sok esetben tapasztalhatók előjelek. A mellkas közepén jelentkező nyomásérzés, amely néhány percig tart, és vissza-vissza tér, tipikus előjele a szívinfarktusnak. A kellemetlenséget az okozza, hogy a szív nem jut elegendő vérhez, a plakkosodás minden bizonnyal előrehaladott. A mellkasi, majd onnan a (bal) karba, hasba, állkapocsba sugárzó fájdalom egy másik figyelmeztető jel, ahogy a légszomj, a hányinger és az izzadás is. Ha ezek a tünetek gyakran, és főként együtt jelentkeznek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Mit kell tenni, ha az infarktus jeleit érzékeljük? Olvassa el a Patika Tükör májusi számában!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek