Végre egy teljesen biztonságos férfi fogamzásgátló!

Végre egy teljesen biztonságos férfi fogamzásgátló!

A napokban bejelentett tudományos áttörés végre valósággá teheti a férfi fogamzásgátló tabletta megjelenését.

2013.12.06

A fogamzásgátló kifejlesztésére tett korábbi kísérletek során vagy a férfiak hormonháztartását próbálták megváltoztatni, vagy a spermiumokat próbálták hatástalanná tenni. Az új technika úgy működik, mint egy átmeneti vazektómia (ondóvezeték elkötés), ami megakadályozza, hogy a szex során spermiumok távozhassanak a testből. A kutatók szerint ez a módszer a jelenleg ismert más módszerektől eltérően nem veszélyezteti hosszú távon a férfiasságot és a libidót sem.

Végre egy teljesen biztonságos férfi fogamzásgátló!

A férfi fogamzásgátló valószínűleg azoknak a nőknek is tetszeni fog, akiket aggasztja a szívroham, a stroke és a vérrögképződés női fogamzásgátló tablettával összefüggésbe hozható esetlegesen megnövekedett kockázata. Nem minden nő fogadja majd azonban kitörő örömmel a hírt. Az Anglia Ruskin Egyetem 2011-ben készített közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a nők fele nem bízna a férfi fogamzásgátló tablettában, mert nem venné biztosra, hogy partnere nem felejti el bevenni a gyógyszert.

Dr. Sabatino Ventura, az ausztrál Monash Egyetem kutatója, aki a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikálta eredményeit, arról számolt be, hogy a technika az ejakuláció folyamatában részt vevő két fehérje gátlása révén működik. Azáltal pedig, hogy nem a férfiak hormonháztartását próbálják megváltoztatni, vagy a spermiumokat elpusztítani, hanem a spermium a testből történő kilépését célozzák, jelentős mértékben csökkentik a lehetséges mellékhatásokat. A technika nem gyakorol hatást a férfiak nemi vágyára, a termékenységet pedig egyszerűen vissza lehet kapcsolni azzal, hogy abbahagyják a tabletta szedését. A naponta szedett gyógyszerrel a férfiak megoszthatják a nőkkel a családtervezés feladatát.

A tanulmányban részletezett módszer hatékonyságát egérkísérletekben bizonyították. A hím egerek 100 százalékosan terméketlenek lettek az után, hogy két fehérjét töröltek a szervezetükből. A spermiumok ugyanakkor sértetlenül bent maradtak a testükben, és később mesterséges megtermékenyítéshez kinyerve egészséges utódok nemzésére lehetett felhasználni.

Emberekben ugyanez a folyamat játszódna le azáltal, hogy a tablettával gátolnák ugyanezt a két fehérjét, ezáltal blokkolva azt az agyból kiinduló üzenetet, amely a spermiumok a péniszbe juttatására ad utasítást. A férfiak így ugyanúgy ejakulálnak, de az ejakulátum nem tartalmaz spermiumokat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek