Véget ért a járvány

Véget ért a járvány

Visszavonulóban az influenza, az elmúlt héten az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma a járványküszöb alá csökkent - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, szerdai jelentésében.

Mint írták: március 26. és április 1. között a becslések szerint a megelőző héthez viszonyítva 42 százalékkal kevesebb, nagyjából 13 700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 13. héten az ország valamennyi területén csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A csökkenés mértéke viszont területenként "igen változó volt", míg Vas megyében 16, Bács-Kiskun megyében 72 százalékkal csökkent a betegek száma.

Az elmúlt héten a legtöbb beteget Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest és Győr-Moson-Sopron megyéből, míg a legkevesebbet Nógrád és Békés megyéből jelentették.

A kormegoszlást tekintve a legtöbb megbetegedést az elmúlt héten a 15-34 éves korcsoportból regisztrálták. Az összes beteg között a fiatal felnőttek aránya 37 százalék volt, a 14 éven aluli gyermekeké több mint 30 százalék, a 35-59 évesek aránya csaknem 25, míg a 60 éven felüli betegek arány mintegy 8 százalék volt.

Az OEK légúti vírus osztályára a 13. héten 86 influenzagyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Ezek között 38 esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 20 influenza A és 18 influenza B fertőzést azonosítottak - olvasható az OEK jelentésében.

Európában januárban közepén, Magyarországon viszont csak egy hónappal később kezdődött az influenzajárvány.

Molnár Zsuzsanna, az OEK főorvosa múlt szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a 6-12. hét között az országos járványban a lakosság két százaléka, mintegy 200 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedések miatt. Kevesebben, mint tavaly, tehát a mostani influenzajárvány nem volt olyan intenzív, mint az előző szezonban.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szombati jelentése szerint "Európa már túljutott az influenzajárvány csúcsán". Európa huszonegy országában csökkent az influenzaszerű megbetegedések előfordulása, 14 országban pedig már két egymást követő héten regisztráltak visszaesést.

Forrás: mti

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek