Vegán diétával visszafordítható a cukorbetegség?

Vegán diétával visszafordítható a cukorbetegség?

Tudjuk, hogy a II-es típusú diabétesz kialakulásában jelentős szerepe lehet a helytelen táplálkozási szokásoknak, az elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak. Az utóbbi évek kutatási eredményei alapján úgy tűnik, hogy a vegán - az állati eredetű termékeket kizáró - étrend jelentős javulást hozhat a cukorbetegek állapotában. Vajon hogyan?

A máj, az izom- és a zsírsejtek az inzulin segítségével jutnak energiához, hiszen ez a hormon segíti a glükózfelvételt a vérből. Az éveken át tartó magas inzulinszint, illetve az egyes étkezéseket követő inzulinszint-kiugrás a szervezetben inzulinrezisztenciát (azaz az inzulinnal szembeni érzéketlenséget) okoz. Ilyenkor a sejtek képtelenek felvenni a glükózt a vérből, az ott marad, s a vércukorszint megemelkedik. Fontos tudni, hogy az egyes ételek milyen inzulinreakciót váltanak ki. Erre szolgál a glikémiás index (GI) fogalma.

A GI

Az indexet az 1980-as évek eleje óta alkalmazzák: a szénhidráttartalmú táplálékokat sorolja be egy 0 és 100 közötti skálán. A GI 55 alatt alacsony, 56-69 között közepes és 70 felett magas. A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott táplálék milyen gyorsan bomlik le, a benne lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettségérzést okoznak. További nagy előnyük: minél alacsonyabb egy étel GI-je, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor- és az inzulinszintet, amit gyorsan követ a vércukorszint leesése és az újbóli éhségérzet kialakulása.

A GL

A glikémiás index mellé 2004-ben vezették be a glikémiás terhelés (GL) fogalmát. A legfontosabb kérdés ugyanis nem a vércukorszint emelkedése, hanem az, hogy az elfogyasztott étel mekkora inzulinelválasztást indukál a szervezetünkben. Az alacsony glikémiás indexű ételek GL-je általában alacsony, ellenben a magas glikémiás indexű ételek GL-je nagyon változó: lehet alacsony, közepes vagy akár magas is. A gyümölcsök és zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű kenyerek egy adagra vetített GL-je általában alacsony. Ám érdekes, hogy amíg a tej, a joghurt, a kefir GI-je alacsony, addig elfogyasztásuk után nagy inzulinelválasztást indukálnak! (A tejet például a diabéteszes páciensek hipoglikémiás állapotának gyors kezelésére használják, ugyanis a tejben lévő tejcukor gyors vércukorszint- emelkedéshez vezet.)

A húsok, halak GI-je 0, hiszen nem tartalmaznak szénhidrátot. Mégis, több vizsgálat is azt támasztotta alá, hogy már kis mennyiségű húsféle elfogyasztása után ugrásszerűen megnövekszik az inzulinszint. 10 deka marhahús ugyanannyira növeli meg az inzulinszintet, mint 10 deka kristálycukor elfogyasztása. (Diabetes Care, 2004, 7, 465.) Egy hamburgerben lévő marhahússzelet vagy 3 szelet cheddar sajt jobban megemeli az inzulinszintet, mint 2 csésze főtt tészta. A fehérjékben gazdag ételek, például a hal, a hús, a tojás nagyobb inzulinreakciót váltanak ki, mint a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása. (Amer.  J.  Clin.  Nutr., 1997, 5, 1264-1276.)

Számok

A glikémiás terhelést úgy számíthatjuk ki, hogy a táplálék glikémiás indexét megszorozzuk az egy egységre (egy adag táplálékra) jutó szénhidráttartalmával (a szénhidrát grammokban mínusz a rost grammokban), majd elosztjuk százzal. A vércukorszint szempontjából magas a terhelés, ha a GL 20-nál nagyobb, közepes, ha 10-20 között van és alacsony, ha 10 alatti. Például az alma GI-je 40. Egy közepes alma 15 g szénhidrátot tartalmaz, így GL-je 6. A dinnye GI-je 72, egy 120 grammos szelet 6 g szénhidrátot tartalmaz, így GL-je 4.

A vegán előnyök

Vegán diétával visszafordítható a cukorbetegség?Az amerikai PCRM (Physicians Comittee for Responsible Medicine, Orvosok a Felelős Gyógyászatért) 2005-ben komoly kutatást végzett: kontrollcsoportos ellenőrzés mellett két típusú diéta hatását vizsgálták a II-es típusú cukorbetegség kezelésére, három hónapon keresztül. A kutatásban olyan betegek vehettek részt, akiknek az inzulinkezelése még nem kezdődött meg. A vegán diéta nem tartalmazott tejet, tejterméket és húsféléket, de zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket igen. Az ételekhez nem adtak finomított élelmiszereket (olajat, fehér lisztet, fehér tésztát), azok átlagosan 10% zsírt és 80% teljes szénhidrátot tartalmaztak. A menü része volt naponta 60-70 gramm rost is, ám a koleszterin teljesen hiányzott. A kontrollcsoport az Amerikai Diabétesz Szövetség (American Diabetes Association - ADA) által kidolgozott diéta ételeit fogyaszthatta. Ez valamivel több növényi összetevőt tartalmazott, mint az átlagos amerikai étrend, de a menü a szokásos csirke- és halételekből állt. Ez a diéta 30% zsírt, 50% szénhidrátot, valamint naponta 30 gramm rostot és 200 milligramm koleszterint tartalmazott.

A páciensek testsúlyát és vércukorszintjét naponta mérték. A kutatás végére mindkét csoport tagjainak egészsége javult, ám a vegán diéta kimagaslóan jó eredményeket hozott. Az ezt követők kúra alatti vércukorszintje összességében 59 százalékkal lett alacsonyabb, mint az ADA-ételeket fogyasztóké. A vegán diétázók számos gyógyszerüket elhagyhatták a kúra folyamán, ellentétben-az ADA-diétázókkal. Az ADA-menü követői átlagosan 3,6 kg-ot veszítettek a súlyukból, a vegán diétázók ennek a dupláját, 7,2-t. A koleszterintszint is lényegesen nagyobb mértékben csökkent a vegán diétázóknál. Egy 2008-as és egy 2009-es, 99 fő részvételével zajló kutatás is hasonló eredményeket hozott.

Forrás: Andrew Nicholson, M. D.: Diabetes: Can a Vegan Diet Reverse Diabetes?

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek