Védd a veséd, mentsd meg a szíved!

Védd a veséd, mentsd meg a szíved!

A vese működésének támogatásával a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több, mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát.

Komoly rizikófaktor

Az idei World Kidney Day (a vese világnapja) alkalmából, március 10-én a vese és a szív állapotának kevéssé közismert összefüggésre hívták fel a figyelmet. A vesék ugyanis létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában,a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában. Éppen ezért a vese elégtelen működése súlyos következményekkel járhat a szervezet egészére nézve. A Medical Journal of Australia c. magazinban megjelent cikk szerint az elmúlt évtizedekben az egészségügyi szervezetek szinte már csak a végstádiumú vesebetegségekre figyeltek fel. Holott a krónikus vesebetegség ugyanolyan komoly rizikófaktora a kardiovaszkuláris betegségeknek, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Éppen ezért világszerte jelentősen megváltozott a vesebetegségekre irányuló figyelem. Az is kiderült,hogy ez a probléma koránt sem ritka, Ausztráliában például a lakosság 10 százalékában kimutatható veseműködési zavar.Eléggé nyilvánvaló, hogy a vesebetegségek kockázatának csak kevesen vannak tudatában, de a szívbetegségek okozta halálozási ráta már szinte mindenkit megérint. Ez nem véletlen, hiszen globális szinten a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legnagyobb és legköltségesebb kihívást.

Életmód és szűrés

A jó hír, hogy a vesebetegségeket meglehetősen könnyen és viszonylag olcsón ki lehet mutatni. Éppen ezért ezeket a szűréseket nagyon hasznos lenne beépíteni a szűrőprogramokba, erre pedig fel kellene hívni a nemzetközi egészségügyi szervezetek figyelmét is. - mondja dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa. - Fontos tudni, hogy megfelelő életmódunkkal magunk is befolyásolhatjuk a vesék működését, ezzel pedig az egész szervezetét.

Életmódbeli tanácsok:

  • Naponta legalább 2 liter folyadékot kell elkortyolni, lehetőleg víz formájában.

  • Vissza kell szorítani a só fogyasztását, hiszen így a szervezet kevesebb vizet fog visszatartani. Különösen óvatosan kell bánni a rejtett sóforrásokkal, például a készételekkel,rágcsálnivalókkal, füstölt húsokkal, ételízesítőkkel, gyorséttermek menüivel.

  • Az öltözködésnél hideg időben feltétlenül melegen kell tartani a lábat és meleg fehérnemű viselése is ajánlott.

  • A krónikus vesegyulladásban szenvedőknek kerülniük kell a túlzott fizikai megerőltetést, a versenysportot.

  • Vesebetegeknek az orvos és a dietetikus által összeállított speciális, fehérjeszegény diétát kell tartania.

  • Betegség, például meghűlés esetén nem szabad késlekedni az orvos felkeresésével.

Forrás:www.oxygenmedical.hu