Óvatosan a prosztatával

Óvatosan a prosztatával

A prosztatatünetek kezelésére számos lehetőség létezik, ám az új sebészeti módszerek gyakran túlbecsültek. Az utóbbi években a prosztataproblémák kezelési lehetőségei kitágultak. A Minőségi és Hatékony Egészségügyi Ellátás Német Intézete kiértékelte a kezeléseket, és figyelmeztet, hogy egyes műtéti technikákat túlzottan hirdetnek, mielőtt még megfelelően felbecsülték volna hatékonyságukat.

Sok férfi számára a betegség tünetei csak enyhén zavaróak, ám néhányuknál a megnagyobbodott prosztata miatt annyiszor kell éjjel kimenni a vécére, hogy az már az alvás rovására megy. A legtöbb esetben a prosztata megnagyobbodása áll a háttérben, amelyet az orvosok "benignus prosztata hyperplasiának" neveznek. Az ötvenes éveikben járó férfiak közül minden ötödik érintett - a 70 év felettiek túlnyomó többsége is szenved tőle.

Számos módszer létezik a kezelésére, ám az IQWiG kiértékelése kérdéseket vet fel sok műtéti technikával kapcsolatban. Az intézet igazgatója, Peter Sawicki professzor szerint: "Nem minden új dolog jelent feltétlenül javulást. Több információ szükséges ahhoz, hogy a férfiak és orvosaik mérlegelni tudják a különböző kezelések előnyeit és hátrányait."

Az IQWiG közérthető összefoglalói elérhetőek az intézet honlapjáról (www.informedhealthonline.org). Itt lehet olvasni a prosztatatünetek kezeléséről, gyógyszeres és műtéti lehetőségekről, valamint betegek tapasztalatairól a különböző terápiákkal kapcsolatban.

A kutatók számításai szerint Európában tízből három férfi nem gyógyszeres vagy műtéti úton kezeli prosztatatüneteit, és talán csupán tízből egynél hajtanak végre műtétet. A maradék gyógyszereket használ, beleértve a gyógynövényeket is, ha tüneteik túl zavaróvá válnak.

"Németországban és más európai országokban az alfa-blokkoló szerek a leggyakrabban választott kezelési módszerei a jóindulatú prosztata hyperplasiának"- közölte Sawicki professzor. "Ezeket a szereket először vérnyomáscsökkentőként alkalmazták, ám általuk a prosztatatünetek is csökkennek legalább kismértékben, a férfiak 60 százaléka esetében."

A műtéti eredmények feldolgozása után az Intézet következtetései szerint az eredeti sebészeti beavatkozások hozzák továbbra is a legjobb eredményeket. Néhány új módszer is jó eredményeket hozott - például a kórházban eltöltött idő lerövidítésével. Ám ennek megerősítéséhez további kutatásokra van szükség. És a legtöbb új módszer olyan eszközöket alkalmaz, amelyeket még nem teszteltek le elegendő vizsgálat során.

"A prosztatasebészet nagyon hatékony tud lenni, de a mellékhatások számos esetben súlyosak. Egyes újabb módszereknek kevesebb a mellékhatása, de annyival is kevésbé hatékonyak, hogy pár éven belül a tünetek visszatérhetnek"- közölte a professzor.