Valósággá válhat a memória tabletta

Valósággá válhat a memória tabletta

Kanadai tudósok olyan génmutációt felfedeztek fel az agyban, melynek blokkolásával javítható a memória.

A montreáli McGill Egyetem kutatói egereken végzett kísérleteikben csökkentették a szóban forgó gén aktivitását, ezután az állatok jelentősen jobban teljesítettek a memória teszteken. Ebből született az ötlet egy lehetséges új gyógymódra, mely olyan betegségek kezelését tenné lehetővé, mint például az Alzheimer kór.

A gén - amely az emberi agyban is megtalálható- egy eIF2a nevű reguláló (szabályozó) fehérjéért felelős, ami normális esetben a memóriát ellenőrzi. A kutatók most olyan molekulát keresnek, amely rátalál erre a génre és gátolja működését, ezáltal feltehetően fokozza a memóriát.

"Ha elő tudnánk állítani egy ilyen tablettát, az új lehetőséget biztosítana azon betegek számára, akik olyan memóriazavarban szenvednek, mint például az Alzheimer kór." - közölte Mauro Costa-Mattioli, a kutatás vezetője.Míg egy ilyen hatásmechanizmusú szer magát a betegséget nem gyógyítaná meg, a betegség tüneteinek kialakulását megelőzhetné".

A kutatók azonban felhívták a figyelmet, hogy évekbe telhet, mire emberi kipróbálásra is sor kerülhet. Az is fontos, hogy a szert olyan embereknek tervezik, akik idős koruk miatt organikus memóriazavarban szenvednek - tehát egészséges emberek nem szedhetik majd a készítményt.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek