Utóhatásoktól szenvednek az ebola túlélői

Utóhatásoktól szenvednek az ebola túlélői

Hónapokkal a betegségből való felépülést követően egyes túlélőknél különféle egészségügyi problémák jelentkeznek, amiket az orvosok már el is neveztek posztebola-szindrómának. Többek között látási problémákról, ízületi fájdalmakról, haj- és emlékezetvesztésről, valamint szorongásos rohamokról számolnak be az érintettek.

A 29 éves Romeo Doe-t novemberben engedték ki a libériai főváros, Monrovia egyik ebolaközpontjából, és azóta nyomást érez a szemében, ami a látását is befolyásolja - írja az MTI. Margaret Nanyonga Sierra Leonéban kezelt ebolás pácienseket, és olyan túlélőkkel is találkozott, akik elveszítették a látásukat. A szakember szerint az általa kezelt túlélők nagyjából fele számolt be hanyatló egészségi állapotról a betegségből való felépülést követően.Az orvosok egyelőre nem tudják, hogy a tünetek - köztük a szemproblémák, az ízületi fájdalom, a haj- és emlékezetvesztés, valamint a szorongásos rohamok - milyen hosszú ideig tartanak. Jelenleg semmilyen tudományos szakirodalom vagy orvosi konszenzus nem született a túlélők körében jelentkező új tünetekről, vagy az érintettek számáról.

Utóhatásoktól szenvednek az ebola túlélői

A fertőző betegségekre szakosodott Dan Kelly szerint a nem megfelelő egészségügyi nyilvántartások miatt nehéz különbséget tenni az új és a már létező tünetek között. Mint mondta, az ebolavírus legyengítheti a túlélők szervezetét és elősegítheti más betegségek kialakulását.

Az utóhatások egy része a jelek szerint magához a fertőzéshez köthető: néhány páciensnél autoimmun betegséghez - amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezet saját szövetei ellen - hasonló szimptómák, másoknál vakságot okozó szemgyulladás tünetei jelentkeztek.

Az utóhatásoktól nem szenvedő túlélők szerint tünetmentesen is nehéz visszatérni a normális életbe a vírus hosszú távú hatásaival kapcsolatos megannyi megválaszolatlan kérdés - a menstruáció leállása, az ebolavírus és a mentális rendellenességek közötti kapcsolat - miatt.

Az angliai Readingi Egyetem víruskutatója, Ben Neumann szerint "meglepő lenne, ha egy olyan pusztító dolog, mint az ebolavírus nem okozna hosszú távú következményeket". Mint elmondta, az ebola ritka vírus és a mostanit megelőző járványok során kevés túlélőt hagyott maga után, ezért nincs elegendő információ arról, hogy milyen tünetek jelentkezhetnek a túlélőknél. A mostani helyzet tehát egyedülálló lehetőséget jelent ezen tünetek tanulmányozására.

Az ENSZ szerint a tavaly februárban kezdődött nyugat-afrikai ebolajárvány túlélőinek száma 5-10 ezer között mozog.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek