Utazás cukorbetegen, avagy nem veszélyes ez?

Utazás cukorbetegen, avagy nem veszélyes ez?

Előre kell tervezni, érdemes túlbiztosítani magunkat, szükség van plusz holmikra és jól átgondolt csomagolásra, de csupán ennyivel több előkészület kell, és már kezdődhet is a pihenés – cukorbetegen is.

2019.09.10

Az, hogy egy cukorbetegnek vinnie kell magával az összes gyógyszert, segédeszközt, teljesen magával értetődő – ám az már kevésbé egyértelmű, hogy hogyan. Mivel a nyitott ampullájú inzulin hamarabb elveszíti a hatását, ezért hűteni szükséges. Mivel nem biztos, hogy mindvégig lesz hűtőszekrény (a repülőn pedig egyáltalán nincs), ezért hűtőtáskára lesz szükség.

Minden fontos gyógyszerből, inzulinból, a beadásához szükséges eszközökből dupla mennyiséget vigyen magával! Ez főleg a repülésnél nagyon fontos: az egyik fele a kézitáskába kerüljön, a másik fele a feladott csomagba. Ha a gép késik, ha át kell szállni, , vagy elvész a feladott poggyász, akkor a kézitáskából azonnal elővehető és beadható a szükséges adag: ha a kézitáskát ellopnák, akkor még mindig lesz az utazáshoz elegendő mennyiség a feladott bőröndben.

A kézipoggyászban legyen vércukormérő és tesztcsík is – hiszen út közben is szükség lehet mérésre, a járat késhet, de törölhetik is azt, legrosszabb esetben a reptéren ragadhat a beteg akár egy teljes napra is – kell, hogy képes legyen kontroll alatt tartania a vércukorszintjét! Ugyanezen okok miatt fontos, hogy szőlőcukor, valamint egy kis harapnivaló is legyen önnél.

Utazás cukorbetegen, avagy nem veszélyes ez?

Mivel az inzulin felbontás után maximum három hétig használható - amennyiben 25 Celsius- fok alatti hőmérsékleten van -, ezért arra is figyelni kell, hogy a repülő rakterébe kerülő bőröndben se fagyjon meg. Az inzulint ezért tegye szigetelt kistáskába és úgy tegye a bőröndbe!

Iratok

Persze jó tudni, hogy az ellopott gyógyszerek, eszközök, vagy az eltörött inzulinos ampulla külföldön is pótolható – ám receptköteles! Épp ezért előre megírt, lepecsételt recept is legyen önnél.
A cukorbeteg kérjen a kezelőorvosától orvosi pecséttel ellátott igazolást a betegségéről, lehetőleg angolul és azt tegye az igazolványába. Nem csupán kórházba kerülésnél lehet fontos, hanem azért is, mert a betegnél lévő fecskendők miatt akár kábítószerfogyasztónak is nézhetik az utazót.

Utazás időzónákon át

Ha tengerentúli repülőutat tervez a diabéteszes, akkor szüksége lehet az étkezési és gyógyszerelési rend előre megtervezésére! Egyrészt a szokások követése helyett a vércukorszint gyakoribb mérése segíthet abban, hogy mikor én mennyi inzulinra van szükség, másrészt a keleti irányba való utazáskor eggyel kevesebb adag inzulinra és egy főétkezés kihagyására lehet szükség, míg nyugat felé repülve egy étkezéssel több lesz, és így növekedhet a napi inzulinigény – ezt bizony előre be kell tervezni.

Autóval utazik?

Akár utas, akár vezet, ne hagyja ki a köztes étkezéseket (tízórait, uzsonnát). A megállások ideje alatt ellenőrizze a vércukorszintjét! Az inzulint soha ne hagyja a tűző napon leparkolt autóban! Legyen egy akkumulátorra kapcsolható hűtőtáska, abban tárolja a gyógyszert, és itt is igaz, hogy legyen inkább dupla mennyiség – ha feltörik az autót, elviszik a táskát, akkor máshol legyen egy pótadag, illetve recept.

Nem várt helyzetek

A cukorbeteg (de az egészséges is) feltétlenül kössön utasbiztosítást, mivel egy-egy váratlan esemény, baleset, rosszullét több százezer forintos számlát generálhat! A megkötés előtt érdeklődjön a biztosítónál, hogy a diabétesz miatti problémák esetén is állják-e a költségeket! Ettől függetlenül figyeljen nagyon oda magára: kerülje el az ételmérgezést, a hasmenéssel, hányással járó betegséget a higiéné betartásával. Óvatosabban, inkább mértékkel kóstolgassa a helyi specialitásokat, édességeket, próbáljon tájékozódni az összetevőkről, és a biztonság kedvéért mindig legyen önnél pár falat olyan élelmiszer, ami kisegíti, ha éhes, és ha nem talál helyben magának megfelelőt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek