Ultrahangos foghelyreállítás

Ultrahangos foghelyreállítás

Ötletes és új alapokon nyugvó fogászati készüléket fejlesztett ki az amerikai Alberta-i Egyetem kutatócsoportja. Az ultrahangot használó kis készülék helyreállítja a sérült fogszövetet, amire idáig a kutatók nem voltak képesek.

A kutatások vezetője, Dr. Tarak El-Bialy, a fogorvostudományi kar egyik professzora először nyulakon észlelte azt a szokatlan jelenséget, hogy az ultrahang fogszövet-növesztő hatással bír. Hasonló tapasztalatokat szerzett emberek esetében is. Ezután fogott össze az egyetem mérnöki karának munkatársaival, hogy megfelelően kis méretű eszközt fejlesszenek ki a cél érdekében. "Amúgy a hatás elérése érdekében a betegeknek egy éven át minden nap 20 perces kezelést kellett volna kapnia, ami nyilván kivitelezhetetlen" - mondja El-Bialy. A készülék prototípusa végül elkészült, és olyan picike lett, hogy kényelmesen ráilleszthető például egy fogszabályozóra vagy behelyezhető egy koronába.

Az eszköz fő célja, hogy a mechanikai sérülés (pl. erős ütés vagy hosszú ideig tartó fogszabályozó viselés) vagy biokémiai károsodás (pl. bizonyos hormonbetegségek) hatására bekövetkező fogszövet-felszívódást megakadályozza és új fogszövet növekedését serkentse. A készülék piaci forgalmazását a következő két évben szeretnék beindítani a tervezők, és csak az amerikai piac óriási, hiszen az országban mintegy öt millióan viselnek fogszabályozót és ebből becslések szerint 1,4 milliónak szüksége lehet a praktikus kis eszközre.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek