Újra hóhelyzet!

Újra hóhelyzet!

A vasárnap éjszakától várható havazás miatt fokozott elővigyázatosságra hívja fel a közlekedők figyelmét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), amely azt javasolja: Tolna és Baranya megyékben, ha tehetik, ne induljanak útnak.

AZ OKF az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, a közlekedők az elindulás előtt tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit.

Hangsúlyozták, hogy csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak. A hó és az erős szél miatt hótorlaszokra, lassabb közlekedésre és fennakadásokra lehet számítani - írták.

AZ OKF közölte, a katasztrófavédelem készenléti egységei 1525 emberrel, 307 gépjárműfecskendővel és mintegy 449 különleges szerrel látnak el készenléti szolgálatot a nap 24 órájában.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint vasárnap éjszaka már mindenütt borult lesz az ég és a Dunántúlon újra elkezdődik a havazás, a hajnali órákban pedig már a Dél-Alföldön is. Ezzel párhozamosan a szél többfelé megélénkül, az Alföld északi részén olykor meg is erősödik, elérve a 30-50 kilométer/órás erősséget. Hétfőn tovább folytatódik a havazás, bárhol az országban lehet hóra számítani - írták a közleményben.

Az OKF kitért arra is, hogy a balesetek és a károk elkerülése érdekében erős szélben fokozott figyelemmel tartózkodjanak a szabadban. Az utakra dőlt fák miatt átmeneti torlódások is kialakulhatnak.

A meteorológiai szolgálat Tolna és Baranya megyére a havazás mennyisége miatt elsőfokú, az erős hófúvás miatt pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre.

Ezenkívül további nyolc megyére – Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest –, valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás, illetve a hófúvás miatt ugyancsak hétfőre.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek