Újabb riasztás a hó miatt!

Újabb riasztás a hó miatt!

Egy újabb megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést, több helyen pedig másodfokúra emelte korábban kiadott figyelmeztetéseit a meteorológiai szolgálat hétfő délelőtt.

A hófúvás miatt az ország nyugati felében több térségre már az elsőfokú riasztást is kiadták, így ezeken a területeken a következő órákban készülni kell arra, hogy kisebb hótorlaszokat emelhet az erős szél.

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat kibővítette korábbi figyelmeztető előrejelzését, amely szerint hétfőn a Dunántúl nagy részén és a Duna-Tisza köze déli részén hófúvásokra, valamint 24 óra alatt 10 cm-t meghaladó hóra lehet számítani. Továbbra is fennáll, hogy Baranya és Tolna megye területén erős hófúvás alakulhat ki, ott a friss hóval fedett területeken az erős szél magas hótorlaszokat is emelhet. Az újabb figyelmeztetés szerint szintén hétfőn 20 cm-t meghaladó hóra lehet számítani Fejér, Somogy és Tolna megye területén, valamint kedden erős hófúvás várható Pest megye déli és Jász-Nagykun-Szolnok megye térségében.

Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról! Kérjük, kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelő járművel induljanak el, valamint lassabb közlekedésre és fennakadásokra is számítsanak - olvasható a a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség közleményében.

A Liszt Ferenc-repülőtér szóvivője, Hardy Mihály elmondta: este hét óráig közepes készültség lesz érvényben a repülőtéren, elősózzák a pályákat.

Az előrejelzések szerint este hét órától egész éjszakára intenzív havazás várható, ezért akkor teljes készültség lép életbe. Ennek megfelelően folyamatos lesz a hóeltakarítás, minden gép és gépkezelő készenlétben áll majd, hogy a várhatóan nyolc-tíz centiméter hó ellenére zavartalan legyen a repülőtér forgalma - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Tűzveszélyes anyagot szállító kamion szenvedett balesetet az M6-os autópályán Dunaszentgyörgynél - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t.

A jármű összeakadt egy másik kamionnal, majd mindkettő megpördült az úttesten - közölte Deák Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A balesetben az egyik jármű sofőrje megsérült - tette hozzá.

Az M6-os autópálya járható ugyan, de végig jeges, csúszós, ezért aki teheti, ne induljon útnak - hívta fel a figyelmet.

Közlése szerint járhatatlan a 65-ös főút Szakálynál, ahol egy nyerges vontató fordult keresztbe a csúszós úton, valamint a havazás miatt elakadt gépkocsik miatt lezárták a 6-os és a 65-ös út kereszteződését.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnökeként soron kívüli intézkedést adott ki a magyar-szlovén határon feltorlódott kamionok miatt kialakult helyzet és a rendkívüli időjárás következményeinek kezelésére.

 

Az intézkedés alapján a letenyei és a lenti védelmi bizottságok szükségparkolóhelyeket jelölnek ki a forgalomkorlátozás által érintett járművek számára, illetve felveszik a kapcsolatot a karitatív szervezetekkel, hogy szükség esetén biztosított legyen a járművek sofőrjeinek, utasainak ellátása.

A tehergépjárműveket a terminálokban, majd az autópálya melletti pihenőhelyeken helyezik el, ha ezek megtelnek, akkor a szükségparkolóhelyekre irányítják őket. A feltorlódott tehergépjárművek között lévő veszélyesáru-szállítmányokat elkülönítve helyezik el - tette hozzá a zalai katasztrófavédelem.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek