Újabb érv a mediterrán étrend mellett

Újabb érv a mediterrán étrend mellett

Segíthet megelőzni a cukorbetegséget a gyümölcsben és zöldségben gazdag mediterrán diéta - közölték spanyol kutatók.

A tanulmány szerint az étrendet szorosan követőknél 83 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki a kettes típusú (nem inzulinfüggő) diabétesz, mint azoknál, akik nem így étkeznek.

"Az újdonság abban áll, hogy eredetileg egészséges embereknél tudtunk kimutatni összefüggést a mediterrán jellegű táplálkozás és a cukorbetegség kialakulása között" - mondta a vizsgálatot vezető Miguel Martinez-Gonzalez, a Navarra Egyetem munkatársa.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 180 milliónál is több diabéteszes ember él a világon, ráadásul ez a szám 2030-ra vélhetően megduplázódik, ahogy egyre több nemzet követ nyugati mintájú életmódot. Az összes diabéteszes eset 90 százaléka kettes típusú, amely szoros kapcsolatban áll az elhízással és a szívbetegségekkel.

A kutatók tanulmányukban 13 ezer, átlagosan 38 éves volt egyetemi hallgató adatait elemezték, akik egészségi előzményei közt nem szerepelt cukorbetegség. Étkezési szokásaikat és egészségi állapotukat átlagosan négy évig követték. Akik a mediterrán diétának megfelelően sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, olívaolajat ettek, ellenben kevés vörös húst, tejterméket és alkoholt fogyasztottak, kisebb eséllyel lettek diabéteszesek. Mindössze 40 embernél fejlődött ki cukorbetegség a tanulmány ideje alatt.

Miguel Martinez-Gonzalez szerint mindenképpen további vizsgálatokra lesz még szükség e tárgykörben, azt azonban fontosnak tartja, hogy a védőhatás kiterjed az idősebbekre, dohányosokra és azokra is, akiknek családjában volt előzménye a cukorbetegségnek.