Új találmány könnyíti meg a cukorbetegek életét

Új találmány könnyíti meg a cukorbetegek életét

A kontaktlencse egy miniatűr glükózérzékelő és egy vezeték nélküli jeladó segítségével teszi lehetővé, hogy az állandó vércukorszint-monitorozásra szoruló cukorbetegek könnyebben mérhessék glükózszintjüket, és beállíthassák gyógyszeradagjukat.

2014.01.21

A prototípus, amely a Google szerint leghamarabb öt év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba, egyike azoknak az eszközöknek a világon, amelyeket arra a célra fejlesztettek ki, hogy a cukorbetegeknek megkönnyítsék és kevésbé invazívvá tegyék a vércukormérést, mint a hagyományos ujjbegyszúró módszer.

Új találmány könnyíti meg a cukorbetegek életét

Egy olyan okos kontaktlencsét tesztelünk éppen, amely egy apró vezeték nélküli chip és a miniatűr glükózérzékelő segítségével méri a könnyben a vércukor szintjét – magyarázta a Google X projekt vezetője, Brian Otis. A hagyományos kontaktlencséhez hasonló eszköz több tízezer miniatűr tranzisztorból és egy hajszálvékony antennából áll. „Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy kifejlesszük az apró, alacsony feszültségű, kevés energiával működő elektronikus alkatrészeket és a rendkívül kisméretű glükózérzékelőket” – tette hozzá Otis.

A lencsébe beépített elektronikus alkatrészek azért nem gátolják a látást, mert a pupillán és a szivárványhártyán kívül helyezkednek el. A Google szakembereinek évekig tartott, mire kifejlesztették az alkatrészek miniatürizáláshoz szükséges hajszálvékony vezetékeket és mikrocsipeket, és létrehozták a valaha készült legkisebb glükózérzékelőt.

A kontaktlencsét az elmúlt 18 hónapban fejlesztették ki a Google X laboratóriumban, ahol a vezető nélküli, automatikus gépkocsit és a Google szemüveget is megalkották.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek