Új remény a bélgyulladással küzdőknek?

Új remény a bélgyulladással küzdőknek?

Bélgyulladást idézhet elő egyes, a bélrendszerben természetes módon előforduló baktériumok hiánya. A betegség elleni küzdelemben francia kutatók probiotikumokban látják a megoldást.

Bélgyulladást idézhet elő bizonyos, természetes módon az emésztőrendszerben előforduló baktériumok hiánya, amely túlságosan erőteljes működést vált ki az immunrendszerből.

Új remény a bélgyulladással küzdőknek?

Egy francia tudóscsoport rátalált egy baktériumra - a faecalibacterium prausnitziire -, amely egyéb hatóanyagokkal kombinálva csökkenteni tudja a gyulladást. A jótékony baktériumból leginkább a Crohn-betegséggel élők szenvednek hiányt.

A Crohn-betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége, amely általában a fiatalokat érinti. Ma még nem gyógyítható meg véglegesen, jó és rossz periódusainak váltakozása a beteg egész életét végigkíséri.

Azt is kimutatták, hogy azoknál a Crohnosoknál, akiket már megműtöttek, nagyobb esélye van a betegség kiújulásának, ha alacsony a prausnitzii-baktérium szintjük. A sejtekben található folyadék pedig, amiben a baktérium nő, gyulladásgátlóként is működik.

Ha a témában folyó állatkísérletek sikeresen végződnek, a kórt probiotikumokkal tudják majd kezelni.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek