Új mérföldkő a magyar sebészetben! Már ilyet is tudnak

Új mérföldkő a magyar sebészetben! Már ilyet is tudnak

Magyarországon először alkalmaztak úgynevezett műtüdőt egy légúti daganat eltávolítása közben, az április végén végrehajtott beavatkozás sikerrel járt, a beteg azóta hazamehetett és panaszmentes - közölte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) kedden az MTI-vel.

2014.06.04

Az intézet mellkassebészeti osztályán a műtétet azért kellett elvégezni, mert egy hatalmas porcdaganat majdnem teljesen elzárta a légutakat, és eltávolítása során több órán keresztül megszűnt mindkét tüdőlebeny légútjainak folytonossága, amely lehetetlenné tette a műtét közbeni hagyományos lélegeztetést. Ezt a feladatot az ECMO (extracorporeal membrane oxygenator) vette át, amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. A tumor eltávolítása után a légcsövet és főhörgőket állították helyre.

Új mérföldkő a magyar sebészetben! Már ilyet is tudnak

A komplikációmentes beavatkozás után a beteg három hét után hazamehetett, és azóta is panaszmentes - írja az OOI.
A közlés szerint a "műtüdőt" Magyarországon eddig csak a szív- és érsebészetben alkalmazták, légút- illetve tüdősebészetben eddig nem. A módszer bevezetése azért nagy jelentőségű, mert olyan műtéteket is el lehet a jövőben Magyarországon végezni, amelyekre eddig csak külföldön kerülhetett sor. Emellett a módszer alkalmazása további lépés a magyarországi tüdőátültetés megvalósítása irányában - közölte az intézmény.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek