Új csodaszerekkel a migrén ellen

Új csodaszerekkel a migrén ellen

A migrénkezelés forradalmasítását ígérik amerikai orvosok, akik szerint néhány éven belül már kapható lesz az az új gyógyszercsalád, amely az eddigieknél hatékonyabban enyhítheti a krónikus fejfájást.

Az új migrén elleni gyógyszerek gyorsabbak, hosszabban hatóak lesznek, és több betegen segíthetnek - állítják amerikai kutatók, akik szerint már a klinikai kísérletek fázisában jár egy új gyógyszercsalád kifejlesztése.

A legtöbb migrénben szenvedőnek az orvosok általában valamilyen triptánt írnak fel (a leggyakrabban egy rizatriptán nevű szert), amely az agy szerotoninszintjére gyakorol hatást. Ez az a vegyület, mely fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulat, a hányinger és az étvágy szabályozásában, alacsony szintje pedig közrejátszhat a migrén kialakulásában.

Új csodaszerekkel a migrén ellen

Ezt a gyógyszercsaládot azonban 15 évvel ezelőtt fejlesztették ki, és sok migrénesnek nem nyújt enyhülést, vagy olyan mellékhatásokat okoz, ami miatt nem tudják szedni.

Az új "csodaszerek", amelyeket kalcitonin peptideknek neveztek el, a kutatók szerint megváltoztatják az agy bizonyos reakcióit, amelyek migrént idézhetnek elő. A szer egy, a migrénroham közben termelődő aminosavat céloz meg úgy, hogy csökkenti annak az agyra gyakorolt hatását.

Jelenleg a gyógyszercsalád klinikai tesztelése zajlik, a kutatók pedig azt ígérik, hogy 2-3 éven belül már elérhetők lesznek a tabletták.

A vizsgálatok biztatóak, hiszen azok a páciensek, akik az új szerekből kaptak, 24 órával a pirula beszedése után is tünetmentesek voltak, ráadásul a gyógyszer már a bevétel után két órával jelentősen enyhítette fájdalmukat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek