Új arcot kapott a megégett tűzoltó

Új arcot kapott a megégett tűzoltó

Az eddigi legkiterjedtebb arcátültetést hajtották végre egy 2001-ben csúnyán megégett tűzoltón: a műtét a férfi koponyáját és nyaka egy részét is érintette - jelentette be hétfőn az operációt végző New York-i kórház.

2015.11.18

A tarnszplantációt a 41 esztendős Patrick Hardisonon még augusztusban végezték el a NYU Lagone Kórházban. A páciens jelenleg is kezelés alatt áll, de szó van róla, hogy hálaadásra haza térhet a Mississippi állambeli Senatobiában lévő otthonába.

A műtét lehetővé tette, hogy visszanyerhesse normális látását és mint egy interjúban a napokban elmondta,legfőbb célját is elérheti: ismét vezethet majd. A Franciaországban 2005-ben végrehajtott úttörő arctranszplantációt követően már több mint két tucatnyi ilyen műtétet végeztek világszerte. Eduardo Rodriguez, aki a Hardisonon végrehajtott operációt vezette, a közelmúltban írt egy tanulmányt erről a területről.

Mint a sebész elmondta: a tűzoltó esete azért különleges, mert a korábbiakhoz képest a legkiterjedtebb transzplantációra került sor az átültetett szövetek mennyiségének tekintetében, és a beavatkozás sikeresnek bizonyult.

Új arcot kapott a megégett tűzoltó

Az átültetés a férfi szinte teljes koponyáját lefedi, mindkét fülét is érintette, eredeti hajas fejbőréből csak egy kicsi maradt meg, de új fejbőrön is nő már a haj. A műtétet augusztus 14-én végezték el, a sebészcsoport 26 órán át dolgozott. A donor egy 16 éves New York-i művész és versenykerékpáros, David P. Rodebaugh volt, aki egy utcai kerékpárbalesetben hunyt el Brooklynban.

A háromgyermekes önkéntes tűzoltó, Hardison 2001. szeptemberében égett meg Senatobiában, amikor egy égő házban egy nőt keresett.

Ráomlott a tető és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a fején és a felsőtestén. Mivel szemhéját is elvesztette, szemnyílását egészen szűkre varrták össze szeme védelmében, így a transzplantációig alig látott valamit.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek