Tüdőtranszplantáltak mászták meg a Kilimandzsárót

Tüdőtranszplantáltak mászták meg a Kilimandzsárót

Egy nemzetközi csapat tagjaként két magyar tüdőtranszplantált, a 41 éves Garda Péter és a 24 éves Balogh Krisztián is megmászta az afrikai kontinens legmagasabb hegycsúcsát, az 5895 méter magas Kilimandzsárót.


Lang György, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinika igazgatója, az első magyarországi tüdőtranszplantációt elvégző csapat vezetője elmondta, hogy a sikerrel zárult nemzetközi expedíción a magyarok mellett osztrákok, szlovének, horvátok, olaszok, görögök és románok vettek részt, összesen 10 tüdőátültetett és 20 kísérő mászta meg a csúcsot.
A magyar csapatból Garda Péter 13 éve esett át tüdőátültetésen, Balog Krisztián pedig 1,5 éve kapott új tüdőt és májat. Őket két orvos, valamint egy mérnök és egy gyógytornász kísérte az úton - mondta el Lang György, aki a csapat egyik orvosaként vett részt a túrán.
"Ezzel az expedícióval szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy milyen minőségű életet lehet élni egy új tüdővel" - hangsúlyozta.
Lang György elmondta, hogy korábban Bécsbe végezték el ezeket a műtéteket, a Kilimandzsáró-expedíció két magyar transzplantáltja is az osztrák fővárosban kapott új szerveket. Kiemelte, hogy Magyarországon másfél éve végzetek először tüdőátültetést, és vasárnap operálták meg a 33. beteget. A szakember szerint azonban ennél jóval több, a nemzetközi statisztikák szerint legalább 50 műtétre lenne szükség évente, amelyhez a felkészültségtől kezdve a technikai feltételeken át a donorszervekig minden rendelkezésre áll, a köztudatban azonban még nem elég elterjedt ez a lehetőség.
Mint mondta, jó lenne, ha a segítségre szoruló betegek a látóterükbe kerülnének, mert a súlyos tüdőbetegek gyógyítására a transzplantáción kívül nincs más alternatíva, viszont a műtét elvégzésével a betegek újra minőségi életet tudnak élni.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek