Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos betegség

Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos betegség

Ahogyan világszerte, úgy Magyarországon is a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus, mind a nők, mind a férfiak körében. A közelmúlt statisztikái szerint hazánkban évente több mint tízezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak és több mint hétezren halnak meg tüdődaganat következtében. Dr. Naszály Attila, az Uzsoki utcai Kórház Onkoradiológiai osztályának onkológus, radiológus főorvosa segítségével összefoglaltuk a legalapvetőbb tudnivalókat a tüdőrákról.

A tüdődaganatokat szövettani szempontból  több csoportra oszthatjuk. A primer (elsődleges) daganatok nyolcvan százaléka úgynevezett nem kissejtes (ezen belül mirigy-, laphám- vagy óriássejtes), míg húsz százaléka kissejtes rák.

Tünetek

A tüdőrák esetében különösen fontos a minél gyorsabb felismerés. Csupán a tüdődaganatok 15 százalékát fedezik fel korai stádiumban! Mire a betegek orvoshoz kerülnek, sajnos sok esetben már késő. Ezért is elengedhetetlen, hogy gyanús panaszok esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos betegség

Tüdőrák jele lehet:

  • nem múló köhögés
  • mellkasi fájdalom
  • légszomj
  • visszatérő fertőzések (légcső- vagy tüdőgyulladás)
  • véres vagy barnás köpet
  • tartós rekedtség
  • jelentős súlycsökkenés
  • erőtlenség
  • étvágytalanság
  • megmagyarázhatatlan eredetű láz

Ezeket a tüneteket természetesen nem minden esetben tüdőrák okozza, de mindenképpen ki kell zárni ennek lehetőségét!

Vizsgálatok

A diagnózis felállítása fizikális vizsgálattal kezdődik. Az orvos alapos kórtörténetet vesz fel, és feltérképezi a rizikófaktorokat. Megvizsgálja a torkot és a mellkasi hangokat, valamint mellkasröntgent készíttet. Ha ez valamilyen eltérést mutat, az MR- vagy a CT-vizsgálat is indokolt. A köpetanalízis is eredményre vezethet: a tüdőrákok mintegy harminc százaléka kiszűrhető lenne ennek segítségével! Ha a korábbi vizsgálatok felvetik a tüdőrák gyanúját, tüdőbiopsziára kerül sor. A tűszúrással vett mintát a szakember szövettanra küldi. Ha megvan az eredmény, és az rosszindulatú daganatot mutat, az orvos megállapítja a betegség stádiumát. Ez nagyon fontos, hiszen ettől függ a terápia is.

Kezelés

Minél korábban észlelik a daganatot, annál jobbak a beteg kilátásai. A három fő kezelési mód a műtét, a sugárkezelés és a kemoterápia. A sebészi út a korai stádiumokban áll nyitva. A sebész dönti el, hogy mekkora beavatkozást végez el: a tüdő egy részét, egy lebenyét vagy az egész tüdőfelet távolítja-e el. A műtét után a betegek többnyire fájdalommal, gyengeséggel, légszomjjal küszködnek, és több hónapba kerül, amíg visszanyerik az erejüket.

Ha a daganat túl előrehaladott ahhoz, hogy sebészi úton el lehessen távolítani, a sugárkezelés jelentheti az egyik megoldást, esetenként kemoterápiával kombinálva. Ilyenkor nagy erejű sugárral „lelövik” a daganatsejteket. Mellékhatásként fáradtság, bőrpír, gyomortáji panaszok, száraz torok, nyelési panaszok, az adott területen szőrtelenség jelentkezhet. Sőt, későbbi mellékhatásként akár egy évtized múlva is megjelenhetnek bizonyos panaszok.

A kemoterápia általában szintén az előrehaladott stádiumban lévő daganat kezelése. Olyan gyógyszerekről, sejtmérgekről van szó, amelyek intravénásan bekerülve a szervezetbe, a véráram útján mindenhová eljutnak. A kemoterápiás szerek sebészi út mellett és sugárkezeléssel kombinálva is adhatók. Sajnos nagyon kellemetlen mellékhatásokkal – hajhullással, hányingerrel, hányással, hasmenéssel, vérszegénységgel, az immunrendszer gyengülésével vagy akár a nemzőképesség elvesztésével – járnak, ám ezek nagy része kezelhető.

A jövő útját jelentheti az úgynevezett célzott terápia: olyan speciális gyógyszerek alkalmazása, amelyek kizárólag a daganatsejtek érzékeny pontjait veszik célba.

Kilátások

A prognózis nagyban függ attól, hogy mikor ismerték fel a daganatot, és volt-e lehetőség a korai eltávolítására. A nem kissejtes daganat esetében az ötéves túlélés a felismerés idejétől függően 30–80 százalék. Sajnos a betegek 85 százalékánál csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják a tüdőrákot! A rendkívül agresszív kissejtes tüdőrák esetén szomorúbbak az adatok. A betegek a diagnózis felállítása után 3–6 hónapig, rosszabb esetben csupán 6–12 hétig élnek. Azok azonban, akiknek a szervezete reagál a kezelésekre, négyszer-ötször tovább élnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek