Tudományos hírek a nagyvilágból

Tudományos hírek a nagyvilágból

AIDS-megelőzés és kezelés, arctranszplantáció, állásinterjú-tanácsok, valamint egy új magyar orrpermet-készítmény. Szemezgessen tudományos híreinkből!

Sikeres megelőzés

Az elmúlt évek komoly erőfeszítéseinek sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt négy esztendőben a fejlett országokban majd felére csökkent az AIDS-szel kapcsolatos halálesetek száma. Nagy előrelépés ez, hiszen a nyolcvanas évek óta húszmillióan haltak bele a szerzett immunhiányos megbetegedésbe. Emellett igen jól haladnak azok a kutatások, melyeknek célja, hogy oltóanyagot, illetve sikeres kezelési módokat dolgozzanak ki. Örömre még sincs okunk, mert a fejlődő országokban és a volt Szovjetunió területén az AIDS rohamosan terjed.

Arctranszplantáció?

A New Scientist honlapján említette meg először Peter Butler angol plasztikai sebész az arctranszplantáció lehetőségét. Az orvos szerint már az idén minden rendelkezésre fog állni ahhoz, hogy daganat vagy égési sebek miatt eltorzult arcokat helyettesítsenek. Az eljárásnak nem a technikai, hanem az erkölcsi része vitatható, bár a fertőzés veszélye is igen nagy egy ilyen műtét esetén. A legnagyobb kérdés mégis az, hogy a szív és egyéb belső szervek mintájára "megörökölhető-e" valakinek a fizimiskája is.

Az álláskeresés pszichológiája

Arról már hallottunk, hogy néhány fejvadász cég, a nála állásra jelentkezőket hazugságvizsgálóval teszteli. Ezt bárki megtagadhatja, ugyanakkor, aki nem veti alá magát e procedúrának, az könnyen kikerülhet a jelöltek köréből. Az azonban talán már kevésbé ismert, hogy sokszor az állásinterjúkon várja csapda a pályázókat. Egy jó állásra vágyó felkészül egy ilyen beszélgetésre, éppen ezért a cégek új stratégiákat vetnek be. Ezek egyike a stresszinterjú, ahol kellemetlen, provokatív kérdések zápora fogadja a gyanútlan jelentkezőt. A módszer kidolgozói szerint egy ilyen kínos szituációban, rövid idő alatt kaphatnak képet a jelentkező jelleméről, strapabírásáról.

Magyar termék

Már vény nélkül is kapható az az eredeti magyar kombinációs orrpermet-készítmény, amely a nátha ellen nem csupán tüneti kezelést biztosít, hanem sok esetben a szövődmények kialakulását is meggátolja. A permet napi háromszori alkalmazás mellett egy hétig elegendő. A termék két hatáserősségben kapható: a gyengébbet már 3 éves kortól használhatják a gyerekek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek