Tudod, miben mennyi cukor van?

Tudod, miben mennyi cukor van?

Tudta, hogy hét kávéskanálnyi cukor van egy pohár kólában? A gyümölcsjoghurtban pedig három! Akaratlanul is rengeteg cukrot eszünk, a fele bőven elég lenne. Köthetünk-e bölcs kompromisszumot, vagy ezentúl keserűen igyuk a kávét?

Hogy a reggeli kávénkat keserűen vagy cukorral isszuk-e, majdnem mindegy, hiszen a feldolgozott élelmiszerekkel, üdítőkkel úgyis túlzott mennyiség kerül a szervezetünkbe. Szinte egyre megy, hogy finomított cukor, szacharóz, glükózszirup, fruktóz vagy szintetikus cukorpótló, – túlzott mennyiségben mindegyik káros az egészségre.

Számoljunk!

A tápanyagtáblázatokban megjelölt kalóriatartalmat érdemes számolni, közben pedig figyelni kell a feltüntetett glikémiás indexet (GI), amely jelöli, hogy az adott tápanyag a cukorhoz képest mennyire és milyen gyorsan emeli a vércukorszintet. Minél kisebb ez az érték, annál jobb.

Tudod, miben mennyi cukor van?

Gyurcsáné Kondrát Ilona, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet vezető dietetikusa elmondta, hogy egy cukorbeteg naponta 50 g cukrot fogyaszthat. Ezt lehetőleg természetes cukorból kellene biztosítani, az édesítésre használt fruktóz pedig kerülendő. Az élelmiszerek címkéin a szénhidráttartalmon belül olvashatjuk a cukortartalmat 100 g vagy 100 ml termékre vonatkozóan, feltéve, ha feltünteti a gyártó. Ez egyelőre nem kötelező. Táblázatunkban tájékoztató jellegű adatokat találnak, egyes cégek termékeiben eltérő lehet a cukortartalom.

Forrás: Zajkás G., Gyurcsáné K. I.: Szív- és érbetegek nagy diétáskönyve, SpringMed, 2010.

Tápanyagok cukortartalma 100 g vagy 100 ml termékben

Pékáru
A kenyerek nagy részében      0 g
Fehér kenyér                       1,7 g
Kalács                                 15 g
Pogácsa                             5,6 g
Babapiskóta                         43 g

Édességek
Tejcsokoládé                        50 g
Étcsokoládé                         25 g
Fagylalt                               25 g
Háztartási keksz               19,6 g
Instant kakaópor                77,5 g

Zöldségek
A nyers zöldségek nagy részében    0 g
Konzerv kukorica                         3,3 g

Gyümölcsök
Alma                        7   g
Aszalt gyümölcsök              63   g
Banán                      12,2 g
Meggy                          0 g

Húsok, halak
Nem feldolgozott állapotban    0   g
Párizsi                       1   g
Zalai                      0,5 g

Tejtermékek
Tej                       5   g
Joghurt, kefir                  3,5 g
Gyümölcsjoghurt            11,5 g
Kakaós ital                11,2 g
Sajt                      2   g
Túró, tejföl                   3,5 g
Túró Rudi                 30   g

Italok
Aszú                     5,5 g
Rum                     2   g
100%-os gyümölcslé             7   g
Rostos levek              13    g
Ízesített víz                2,9 g

A Patika Tükör áprilisi számában megtalálja, hogy mivel lehet helyettesíteni a cukrot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek