Tudod, miben mennyi cukor van?
Tudta, hogy hét kávéskanálnyi cukor van egy pohár kólában? A gyümölcsjoghurtban pedig három! Akaratlanul is rengeteg cukrot eszünk, a fele bőven elég lenne. Köthetünk-e bölcs kompromisszumot, vagy ezentúl keserűen igyuk a kávét?
Hogy a reggeli kávénkat keserűen vagy cukorral isszuk-e, majdnem mindegy, hiszen a feldolgozott élelmiszerekkel, üdítőkkel úgyis túlzott mennyiség kerül a szervezetünkbe. Szinte egyre megy, hogy finomított cukor, szacharóz, glükózszirup, fruktóz vagy szintetikus cukorpótló, – túlzott mennyiségben mindegyik káros az egészségre.
Számoljunk!
A tápanyagtáblázatokban megjelölt kalóriatartalmat érdemes számolni, közben pedig figyelni kell a feltüntetett glikémiás indexet (GI), amely jelöli, hogy az adott tápanyag a cukorhoz képest mennyire és milyen gyorsan emeli a vércukorszintet. Minél kisebb ez az érték, annál jobb.
Gyurcsáné Kondrát Ilona, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet vezető dietetikusa elmondta, hogy egy cukorbeteg naponta 50 g cukrot fogyaszthat. Ezt lehetőleg természetes cukorból kellene biztosítani, az édesítésre használt fruktóz pedig kerülendő. Az élelmiszerek címkéin a szénhidráttartalmon belül olvashatjuk a cukortartalmat 100 g vagy 100 ml termékre vonatkozóan, feltéve, ha feltünteti a gyártó. Ez egyelőre nem kötelező. Táblázatunkban tájékoztató jellegű adatokat találnak, egyes cégek termékeiben eltérő lehet a cukortartalom.
Forrás: Zajkás G., Gyurcsáné K. I.: Szív- és érbetegek nagy diétáskönyve, SpringMed, 2010.
Tápanyagok cukortartalma 100 g vagy 100 ml termékben
Pékáru
A kenyerek nagy részében 0 g
Fehér kenyér 1,7 g
Kalács 15 g
Pogácsa 5,6 g
Babapiskóta 43 g
Édességek
Tejcsokoládé 50 g
Étcsokoládé 25 g
Fagylalt 25 g
Háztartási keksz 19,6 g
Instant kakaópor 77,5 g
Zöldségek
A nyers zöldségek nagy részében 0 g
Konzerv kukorica 3,3 g
Gyümölcsök
Alma 7 g
Aszalt gyümölcsök 63 g
Banán 12,2 g
Meggy 0 g
Húsok, halak
Nem feldolgozott állapotban 0 g
Párizsi 1 g
Zalai 0,5 g
Tejtermékek
Tej 5 g
Joghurt, kefir 3,5 g
Gyümölcsjoghurt 11,5 g
Kakaós ital 11,2 g
Sajt 2 g
Túró, tejföl 3,5 g
Túró Rudi 30 g
Italok
Aszú 5,5 g
Rum 2 g
100%-os gyümölcslé 7 g
Rostos levek 13 g
Ízesített víz 2,9 g
A Patika Tükör áprilisi számában megtalálja, hogy mivel lehet helyettesíteni a cukrot.