Tudjuk, és nem tesszük

Tudjuk, és nem tesszük

A Szív Világnapját a Szív Világszervezet (World Heart Federation) törekvéseinek köszönhetően ünnepeljük 2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapján, idén ez a dátum szeptember 26-ára esik. A nap célja a szívbetegségek megelőzése és a jobb életminőség elérése, kifejezetten a fejlődő országokban.

A Magyarországon vezető haláloknak számító szív-érrendszeri betegségekről nem csak a Szív Világnapján érdemes beszélni, hiszen bár a felnőttek nagy többsége tisztában van a genetika és az életmód szerepével, mégis csak kevesen tesznek az egészségük megőrzéséért.

Alig van család, amely ne lenne érintett

A Szinapszis cég 500 fős, 18 év feletti lakosságra reprezentatív mintán végzett online kérdőíves kutatást, amelyben a férfiak-nők közel fele-fele arányban képviseltették magukat. Ma Magyarországon szinte nincs olyan család, amelyben ne fordulna elő például magas vérnyomás, érszűkület, szívritmuszavar vagy szívinfarktus.

A kutatásból az is megállapítható, hogy a férfiak, a Nyugat-Magyarországon élők és az idősebb korosztályba tartozók közt magasabb az érintettség előfordulása. Az EU átlaggal összehasonlítva pedig sajnos hazánkban jóval magasabb az szív-érrendszeri betegségekkel küzdők aránya.

Tudjuk, és nem tesszük

Tisztában vagyunk a szívügyeinkkel

A felmérés kiemelten foglalkozik a szív-érrendszeri betegségekhez kapcsolódó ismeretekkel, amelyekről kiderült, hogy a magyar felnőttek meglehetősen tájékozottak ebben a kérdésben. Ennek oka valószínűleg az, hogy mint elsőszámú halálok, ez a terület erősen fókuszban van. A többség elutasította a tévhiteken alapuló állításokat, illetve tudta, hogy mi a teendő a szívé-érrendszeri problémákkal élők egészségmegőrzésével kapcsolatban:
- 53 % például nem ért egyet azzal, hogy ha egyébként jól van, nincs szükség kardiológiai kivizsgálásra.
- 64 % nem fogadta el az az állítást, miszerint amíg a magas koleszterinszint nem jár tünetekkel, nem kell foglalkozni vele.
- 71 % tudta azt, hogy megfelelő gyógyszerelés mellett is szükséges az életmód reformja a kardiológiai betegségek kezeléséhez.
- 78 % nem értett egyet azzal, hogy a magas vérnyomás addig nem veszélyes mértékű, amíg nem zavarja a látást.
- 75 % nem tartotta igaznak azt a kijelentést, hogy a magas vérnyomás nem veszélyes mértékű, amíg nem okoz fejfájást.
- 78 % tisztában volt azzal, hogy szív-érrendszeri betegségek esetében a tünetek elmúlásával is szükséges az orvosi felügyelet.

Tudjuk, mit kellene tennünk és nem tesszük

- Nagyon érdekes eredmény és még számunkra is meglepő kissé, hogy milyen sokan látják tisztán az életmód jelentős szerepét a betegségek kialakulásában – kommentálta az eredményeket Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – A megkérdezettek közel 90 %-a tudta, hogy az elhízás, a dohányzás, a stressz és a mozgásszegény életmód hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek kialakulásához. Valamivel kevesebb, de még mindig 80 %-nyian tisztában voltak azzal is, hogy a cukorbetegség is rizikófaktor e tekintetben.

Kész megoldásokkal könnyebb

- Erre a kihívásra – vagyis, hogy honfitársaink az ismeretek ellenére sem tesznek eleget a szív-érrendszerünk egészségéért, a betegség megelőzéséért, illetve a meglévő betegség széles körű karbantartásáért -, igyekeztünk megtalálni a magunk válaszát. Elsősorban betegség- és tünet-specifikus csomagokat hoztunk létre, amelyek komoly támpontot adnak a tájékozódáshoz, hiszen a páciensek választhatnak például a magas vérnyomás-, a ritmuszavar-, a mellkasi fájdalom-, a szívinfarktus megelőző-, a stresszes életet élőknek szánt vizsgálati csomagok közül – hangsúlyozza a KardioKözpont orvosa.

- Ezen kívül hitvallásunk, hogy a betegségeket csak komplexen lehet kezelni, gyógyítani, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen szakítanak „a gyógyszer majd mindent megold” szemlélettel. Ezért az életmód orvoslás területének úttörőjeként életmód csomagokkal is segítjük a változtatni akarók életét, kidolgozott programokkal várjuk a vérnyomást-, a koleszterinszintet csökkenteni szándékozókat, stroke utáni életmódprogramot, ischaemiás rehabilitációs programot, sőt érszűkület megelőző és testsúlycsökkentő életmódprogramot is kidolgoztunk. Hosszú távon pedig szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy jóval kevesebb szív-érrendszeri betegség manifesztálódjon, a betegségek komplex kezelése elterjedtebb legyen, a betegek pedig jóval magasabb életminőséggel élhessenek!

(A kutatást a KardioKözpont megbízásából a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. készítette.)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek