Törzsfejlődési kapcsolat

Törzsfejlődési kapcsolat

A daganatok fejlődéséhez fontos egyik emberi fehérje segítségével újjáélednek a pusztulófélben lévő növények. Ez azt jelzi, hogy evolúciós kapcsolat van a növények és az emberek között, továbbá egyszerűbbé teszi a fehérje daganatok növekedésében betöltött szerepének tanulmányozását - állítják a Purdue Egyetem kutatói.

Az amniopeptidáz M1 fehérje (APM1) kritikus fontosságú a növények gyökerének fejlődéséhez, hiányában a növények elpusztulnak, a fehérje pótlásával azonban megmenthetők. Wendy Peer növénytan docens azt találta, hogy az emberekben előforduló inzulinreszponzív animopeptidáz (IRAP) ugyanezt a hatást fejti ki a növényeken.

"A fehérje működése olyan alapvető, hogy az evolúció során mindvégig megőrződött" - mondta el Peer. "A fehérje az idők során csak nagyon keveset változott."

Ez a felfedezés a jövőben lehetővé teszi, hogy a kísérleteket állatok helyett növényeken végezzék el. Az IRAP módosult változatával rendelkező embereknél ugyanis gyakran alakul ki leukémia vagy más daganat. Ha sikerül megismerni, hogyan működnek ezek a fehérjék a növényekben, közelebb jutunk az emberben történő működés feltárásához is.

Az M1 aminopeptidázok a feltételezések szerint aminosavak eltávolításával aktiválnak vagy deaktiválnak egyes fehérjéket, továbbá az Alzheimer-kórban felszaporodó kóros fehérjéket is bontják. A kutatók jelenleg azokat a fehérjéket próbálják meg azonosítani, amelyeket az APM1 megváltoztat, és hogy milyen aminosavak szükségesek a működéséhez.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek