Hirdetés
Többé nem kell állatokon tesztelni a gyógyszereket

Többé nem kell állatokon tesztelni a gyógyszereket

A Google önjáró autóját is elverte a londoni Design Museum által meghirdetett versenyen a Human Organs-On-Chip projekt. Az Év Dizájnja díjat elnyerő chip fölöslegessé teheti a gyógyszerek állatokon történő tesztelését.

A Harvard Egyetem Wyss Intézete által megtervezett eszköz nagyjából akkora, mint egy pendrive, és a tüdő működését tudja szimulálni. Hasonlóan állítják elő, mint az okostelefonokban lévő félvezető csipeket, de ebben apró csatornák is vannak olyan membránokkal felszerelve, amelyekre emberi tüdő- és érsejteket ültettek.

Többé nem kell állatokon tesztelni a gyógyszereket

A membrán egyik oldalán fehérvérsejteket tartalmazó folyadék, a másik oldalán baktériumok vannak. A mikroszkopikus csatornák úgy tudnak kitágulni és összehúzódni, mint a tüdők, és eközben a fehérvértestek átjutnak a membrán túloldalára, hogy megtámadják a baktériumokat. Pontosan ez történik az emberi testben is. A kutatók különféle kórokozókat és hatóanyagokat táplálhatnak be a csipbe, és megfigyelhetik, hogy azok milyen reakciót váltanak ki.

A csipet a Wyss Intézet alapítója, Donald Ingber és kollégája, Dan Dongeun Huh fejlesztette ki még 2010-ben, és tavaly a Harvard tudósai megalapítottak egy Emulate nevű céget, hogy piacra dobják a szerkezetet. Ingber és munkatársai már a bélrendszer, a máj és a vese működését utánzó csipeket is elkészítették.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend