Tippek kontaktlencse viselőknek

Tippek kontaktlencse viselőknek

Kontaktlencse vagy szemüveg? Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az azonban vitathatatlan tény, hogy nyáron többen döntenek a kontaktlencse viselése mellett, mivel nagyobb mozgásszabadságot biztosít, sportolásnál praktikusabb, mellette nekünk tetsző napszemüveget is viselhetünk.

A lencse éppoly kényelmes és megbízható lehet, mint a szemüveg, ha betartjuk a megfelelő technikai és higiéniás előírásokat. Íme, néhány jó tanács nemcsak leendő, de rutinos kontaktlencse viselőknek is:

1. Alapszabály: A kontaktlencse viselését mindig szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie. Kizárólag az orvos által kiválasztott és felírt lencsét szabad hordani. A szemész szakorvos a látásunknak és életmódunknak legmegfelelőbb lencsét ajánlja. Annak érdekében, hogy a viselés és a hozzá kapcsolódó higiéniás szabályok rutinszerűvé váljanak, az orvos megtanítja a lencse behelyezésének és eltávolításának, valamint a tisztán tartásának szabályait. Soha ne használjunk kölcsönkapott, orvosi rendelvény nélkül vásárolt kontaktlencsét, mert komoly fertőzéseket, szembetegségeket okozhat. 

2. A lencsét csak a lejárati határidőig szabad használni, ha szavatossági ideje lejárt, dobjuk ki! Ne használjunk sérült vagy kiszáradt kontaktlencsét.

Tippek kontaktlencse viselőknek

3. A lencse viseléséhez kapcsolódó higiéniás előírásokat, a dobozon található használati utasításokat mindig tartsuk be. Napközben a kontaktlencsére lerakódott kosz, szennyeződés a megfelelő tisztító, tároló-folyadékkal eltávolítható. Az egynapos lencséknél erre nincs szükség, hiszen a nap végén ki kell dobni, és másnap új lencsét kell felhelyezni.

4. Kifejezetten csak a saját kontaktlencsénkhez készült ápolószereket, műkönnyet használjunk. Ne tisztítsuk a lencsét házilag készített oldatokkal, csapvízzel!
Ne keverjünk össze különböző tárolófolyadékokat.

5. Ügyeljünk arra, hogy a tároló doboz is mindig tiszta legyen. Minden nap mossuk le forró csapvízzel vagy tárolófolyadékkal, és szárítsuk meg, három havonta pedig cseréljük le.
Lehetőleg ne aludjunk kontaktlencsében még akkor sem, ha ez az általunk viselt típusnál megengedett. A szemnek is szüksége van pihenésre, éjszakára mindig távolítsuk el a lencsét.

6. Szembetegségek esetén mellőzzük a lencse használatát, mert fokozhatja az amúgy is beteg szem irritációját.

7. Ha idegen anyag, pl. strandvíz kerül a szembe, a lencsét azonnal el kell távolítani. A lencsét mindig alapos kézmosás után tiszta kézzel vegyük ki, majd bő vízzel mossuk ki a szemünket. Az eltávolított lencse többé már nem használható, ne kísérletezzünk a megtisztításával, dobjuk ki!


8. Nyaralás alkalmával vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ápoló, tisztítófolyadékot. Nem árt, ha tartalék lencséről és szemüvegről is gondoskodunk. Ne feledkezzünk meg a műkönnyről sem, a szélsőséges időjárás, légkondicionáló hamar kiszárítja a szemet.


9. A vízi sportok kedvelőinek érdemes egynapos lencsét választaniuk. Ezeket a lencséket ugyanis a nap végén el kell dobni, nem kell bíbelődni a tisztításukkal.

10. 30 napos lencsével ne tartózkodjunk hosszabb ideig a napon, maximum 10 percet napfürdőzzünk. Az egynapos lencsék víztartalma magas, így ezekkel a lencsékkel tovább napozhatunk, de a káros sugaraktól védjük szemünket megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveggel.


A szemszárazság

A kontaktlencse viselők körében gyakori probléma a szemszárazság, mely a nem megfelelő könnytermelés következménye. A könnymirigy nem termel elegendő könnyet ahhoz, hogy a szaruhártyán összefüggő réteget alkosson. Naponta átlagosan 14000-szer pislogunk. Minden hunyorítás a szem felületén leheletvékony könnyfilmet oszlat el. A szem felületét ezzel simává, tisztává, nyírkossá és káros anyagoktól mentessé teszi. Ha a könnyfilm mennyisége vagy összetétele károsodik, akkor megjelennek a szaru- és kötőhártyában a szárazszem tünetei, melyek: égő érzés, szárazság, homokszemcse, nyomás érzet, fényérzékenység formájában jelentkeznek. E tünetek általában a szem tartósabb igénybe vételénél, pl. tévénézés, olvasás, számítógép használat, és különböző környezeti ártalmakra, pl. alacsonyabb páratartalom, légkondicionáló, ventilátor hatására felerősödnek, rosszabbodnak. Súlyos esetben a szaruhártya megvastagodhat, sérülések fekélyek, hegek alakulhatnak ki. A szaruhártya különböző sérüléseire hatékony megoldást kínál a kristálytiszta

Tippek kontaktlencse viselőknek

Corneregel gél, mely többek között alkalmas:

 • Szaruhártya-gyulladás (keratitis)
 • Szaruhártya-kidörzsölődés
 • Égő, csípő érzés
 • Műtét utáni szaruhártya-degeneráció (LASIK, PRK)
 • Idegen test által okozott szaruhártyahám-sérülések
 • Kontaktlencse által okozott szaruhártyahám-sérülésekre kezelésére is.

A Corneregel gél

 • a szaruhártya- és a kötőhártya-sérülések esetén segíti a seb gyógyulását
 • alkalmas nem gyulladásos eredetű szaruhártyabántalmak kezelésére (szaruhártya-disztrófia, szaruhártya-degeneráció)
 • hatékony visszatérő szaruhártya-kidörzsölődés, -sérülés esetében, és hatásfokozó terápiaként különböző bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű szaruhártya-fertőzések kezelésére is.

Mire vigyázzanak a kontaktlencse viselők a Corneregel alkalmzásakor?

Kontaktlencse viselésekor nem alkalmazható a gél, mivel a készítmény a lencse felületén elkenődik, használhatatlanná teszi azt.
Előnyei:

 • a gél enyhítő/nyugtató hatású, felfrissíti a szemet, a használat során a látás tiszta, csíkmentes marad
 • védi a sebet, nedvesítő hatása révén elősegíti a szaruhártya gyógyulását
 • a használat időtartamában nincs korlátozás, akár naponta 3-5 alkalommal is használható
 • mindenfajta szaruhártya-sérülésre alkalmas
 • segíti a szaruhártya hámsejtjeinek osztódását
 • megakadályozza a szaruhártyán a hegek képződését úgy, hogy a szaruhártya kötőszöveti vázának elősejtjeit (fibrobalst) rendezi, aktivizálja azok osztódását és rendezi a kollagén-rostok regenerálódását a szaruhártyában
 • kíméletes, de megfelelő tartósítószert tartalmaz (0,01% cetrimid-del)
 • jó tolerálhatóság
 • szinte semmilyen irritációt nem okoz
 • állítható tubusba csomagolva, pontos és gazdaságos adagolás biztosít
Kapcsolódó írások