Tippek az egészséges táplálkozáshoz

Tippek az egészséges táplálkozáshoz

Rossz hírünk van a kampányszerű kúrák kedvelőinek: fogyókúra utáni új testsúlyunk megtartása élethosszig tartó "munkát" igényel. Jó hír viszont, hogy az egészséges életmódra rá lehet szokni! Ráadásul mindez nem is követel hatalmas áldozatokat: inkább csak egy kis odafigyelést. És a szervezetünk meghálálja majd a törődést.

Tippjeink nem csupán a diétázók számára hasznosak, hanem mindenki másnak is, aki egészségesen szeretne élni. Tévedés azt gondolni, hogy hátralévő életünkben le kell mondanunk kedvenc ételeinkről, és ízetlen füveken-magokon kell majd tengődnünk. Szó sincs önmagunk sanyargatásáról! Használjuk a fantáziánkat az egészséges megoldások keresésében és figyeljünk a testünk jelzéseire: üzen majd, hogy mi a jó neki. Henter Izabella dietetikussal összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy könnyebb legyen.

  • Kinek a feladata? Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az egész család táplálkozásáért a családanyák felelősek. Ez persze sok esetben valóban így van, ám szakértőnk szerint itt az ideje nagyobb önállóságot adni a férfiaknak is. Jó lenne szakítani például azzal a közfelfogással, miszerint a férfias virtust az testesíti meg, ha nagyokat eszünk (lehetőleg zsírosat és hatalmas adagokat) és sokat iszunk...

  • Tartsuk szem előtt: nincsenek tiltott ételek, hanem csak kerülendő mennyiségek.

  • Ne hagyjuk ki a reggelit! Éjszaka kiürülnek a raktáraink, amelyeket reggel jó, ha újra feltöltünk! Aki reggeli nélkül indul neki a napnak, annak a legközelebbi étkezésnél többnyire nincs türelme megválogatni, mit eszik.

  • Együnk naponta ötször, kisebb adagokat!

  • Fontos, hogy a főétkezéseink során mindhárom makrotápanyaghoz hozzájussunk, tehát ételeink tartalmazzanak fehérjét, zsírt és szénhidrátot is!

  • Együnk naponta 4-5 adag zöldséget és gyümölcsöt! (Ez lehet például egy alma, egy marék bogyósgyümölcs, saláta, zöldségleves, 100 %-os ivólé is.)

  • Édességet soha ne külön étkezésként fogyasszunk, inkább legyen egy szelet sütemény vagy csoki a desszertünk a főétkezés után! Csokoládéból jó minőségűt válasszunk: igaz, egy 70-80%-os kakaótartalmú csokoládé nem olcsó, ám már egy kocka valóságos ízorgiát jelent, míg kalóriatartalma nem olyan magas.

  • Az utolsó étkezésünk több mint három órával korábban legyen, mint hogy aludni mennénk.

  • Mutassunk példát a gyerekeinknek! Egy óvodai születésnapra is lehet mondjuk répatortát sütni...

  • Miért ne lehetne egy üzleti tárgyaláson is zöldségeket, gyümölcsöket, úgynevezett mártogatókat kínálni aprósütemény helyett?

  • Merjünk kísérletezni! Találjunk ki új recepteket! A hagyományos magyar ételekről sem kell lemondanunk, de próbáljuk ki kevésbé kalóriadús összetevők felhasználásával. A hagymás-lecsós magyaros alapot például készítsük sokkal kevesebb zsiradékkal, a töltött káposztához válasszunk sovány húst. Felejtsük el köretként a krumpli-rizs-tészta kizárólagosságát. A régi magyar konyha számos egyéb variációt kínál: a hajdinát, a kölest, a tönkölyt... A főzelékeket nemcsak liszttel, hanem a megfőtt zöldség egy részének pürésítésével vagy zabkorpával is sűríthetjük.

  • Adjuk meg a módját! Legalább egyszer egy nap egyen együtt a család! Terítsük meg szépen az asztalt! Az evés maradjon örömforrás, amely egyben fontos társasági esemény is!

Inkább ne!

  • fehér liszt, fehér kenyér és pékáruk,

  • magas zsírtartalmú tej és tejföl, tejszín, zsíros és ömlesztett sajtok

  • zsíros szárnyas, sertésdagadó, oldalas, csülök, füstölt húsok, kolbász, szalámi, tartósított húskészítmények,

  • cukrozott lekvárok, befőttek, sózott mogyoró

  • szörpök, cukrozott, színezett szénsavas italok

Jó választás

  • barna, korpás, magvakkal dúsított kenyér, Graham-, korpás és rozsliszt

  • alacsony zsírtartalmú tej és tejföl, natúr joghurt, kefir, félzsíros sajtok

  • szárnyascomb, mell bőr nélkül, sertéskaraj, -comb, marhahátszín, -lapocka, vadhús, halak, tenger gyümölcsei, sonkafélék

  • friss vagy aszalt gyümölcsök, natúr magvak

  • csapvíz, ásványvíz, magas gyümölcstartalmú gyümölcslé

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek