Tippek az egészséges táplálkozáshoz
Rossz hírünk van a kampányszerű kúrák kedvelőinek: fogyókúra utáni új testsúlyunk megtartása élethosszig tartó "munkát" igényel. Jó hír viszont, hogy az egészséges életmódra rá lehet szokni! Ráadásul mindez nem is követel hatalmas áldozatokat: inkább csak egy kis odafigyelést. És a szervezetünk meghálálja majd a törődést.
Tippjeink nem csupán a diétázók számára hasznosak, hanem mindenki másnak is, aki egészségesen szeretne élni. Tévedés azt gondolni, hogy hátralévő életünkben le kell mondanunk kedvenc ételeinkről, és ízetlen füveken-magokon kell majd tengődnünk. Szó sincs önmagunk sanyargatásáról! Használjuk a fantáziánkat az egészséges megoldások keresésében és figyeljünk a testünk jelzéseire: üzen majd, hogy mi a jó neki. Henter Izabella dietetikussal összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy könnyebb legyen.
-
Kinek a feladata? Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az egész család táplálkozásáért a családanyák felelősek. Ez persze sok esetben valóban így van, ám szakértőnk szerint itt az ideje nagyobb önállóságot adni a férfiaknak is. Jó lenne szakítani például azzal a közfelfogással, miszerint a férfias virtust az testesíti meg, ha nagyokat eszünk (lehetőleg zsírosat és hatalmas adagokat) és sokat iszunk...
-
Tartsuk szem előtt: nincsenek tiltott ételek, hanem csak kerülendő mennyiségek.
-
Ne hagyjuk ki a reggelit! Éjszaka kiürülnek a raktáraink, amelyeket reggel jó, ha újra feltöltünk! Aki reggeli nélkül indul neki a napnak, annak a legközelebbi étkezésnél többnyire nincs türelme megválogatni, mit eszik.
-
Együnk naponta ötször, kisebb adagokat!
-
Fontos, hogy a főétkezéseink során mindhárom makrotápanyaghoz hozzájussunk, tehát ételeink tartalmazzanak fehérjét, zsírt és szénhidrátot is!
-
Együnk naponta 4-5 adag zöldséget és gyümölcsöt! (Ez lehet például egy alma, egy marék bogyósgyümölcs, saláta, zöldségleves, 100 %-os ivólé is.)
-
Édességet soha ne külön étkezésként fogyasszunk, inkább legyen egy szelet sütemény vagy csoki a desszertünk a főétkezés után! Csokoládéból jó minőségűt válasszunk: igaz, egy 70-80%-os kakaótartalmú csokoládé nem olcsó, ám már egy kocka valóságos ízorgiát jelent, míg kalóriatartalma nem olyan magas.
-
Az utolsó étkezésünk több mint három órával korábban legyen, mint hogy aludni mennénk.
-
Mutassunk példát a gyerekeinknek! Egy óvodai születésnapra is lehet mondjuk répatortát sütni...
-
Miért ne lehetne egy üzleti tárgyaláson is zöldségeket, gyümölcsöket, úgynevezett mártogatókat kínálni aprósütemény helyett?
-
Merjünk kísérletezni! Találjunk ki új recepteket! A hagyományos magyar ételekről sem kell lemondanunk, de próbáljuk ki kevésbé kalóriadús összetevők felhasználásával. A hagymás-lecsós magyaros alapot például készítsük sokkal kevesebb zsiradékkal, a töltött káposztához válasszunk sovány húst. Felejtsük el köretként a krumpli-rizs-tészta kizárólagosságát. A régi magyar konyha számos egyéb variációt kínál: a hajdinát, a kölest, a tönkölyt... A főzelékeket nemcsak liszttel, hanem a megfőtt zöldség egy részének pürésítésével vagy zabkorpával is sűríthetjük.
-
Adjuk meg a módját! Legalább egyszer egy nap egyen együtt a család! Terítsük meg szépen az asztalt! Az evés maradjon örömforrás, amely egyben fontos társasági esemény is!
Inkább ne!
-
fehér liszt, fehér kenyér és pékáruk,
-
magas zsírtartalmú tej és tejföl, tejszín, zsíros és ömlesztett sajtok
-
zsíros szárnyas, sertésdagadó, oldalas, csülök, füstölt húsok, kolbász, szalámi, tartósított húskészítmények,
-
cukrozott lekvárok, befőttek, sózott mogyoró
-
szörpök, cukrozott, színezett szénsavas italok
Jó választás
-
barna, korpás, magvakkal dúsított kenyér, Graham-, korpás és rozsliszt
-
alacsony zsírtartalmú tej és tejföl, natúr joghurt, kefir, félzsíros sajtok
-
szárnyascomb, mell bőr nélkül, sertéskaraj, -comb, marhahátszín, -lapocka, vadhús, halak, tenger gyümölcsei, sonkafélék
-
friss vagy aszalt gyümölcsök, natúr magvak
-
csapvíz, ásványvíz, magas gyümölcstartalmú gyümölcslé