Tippek a melegben

Tippek a melegben

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, úgy érzünk egyre nagyobb nosztalgiát a decemberi fagyok és februári hidegek iránt. Ó, és emlékeznek a tavaszra? Persze ha most épp a tél közepén tartanánk, akkor sem lenne jobb a helyzet, úgyhogy nézzünk szembe a kemény valósággal: kegyetlen meleg van.

Ilyenkor nagyon nehéz megőrizni a hidegvérünket, de tegyünk egy próbát, íme néhány tipp, hogyan hűtsük le magunkat a júliusi forróságban.

1. Hunyjuk le szemünket és számoljunk tízig

Nem ez a legősibb módszer? Így nyugodtak maradhatunk és szervezetünk is megnyugszik egy pillanatra. De várjunk csak, miért ne számolhatnánk diez-ig? Vagy dixig. Zehn? A nyár és a szabadidő remek alkalmat kínál a nyelvtanulásra, legyen az spanyol, francia vagy német. Egy hűvös osztályteremben mégiscsak kellemesebb, mint a forró betonon, nem?

2. Együnk valami fűszereset

Persze ettől izzadni fogunk, de már amúgy is izzadtunk, nem? Az izzadtság pedig elpárolog, ettől pedig lehűlünk. "Fűszeres ételek fogyasztásakor a vérerek kitágulnak és így a vér szabadabban áramolhat - nyilatkozta Lona Sandon, az Amerikai Dietetikusok Társaságának segédprofesszora - A forróság elönti a szervezetünket, ez pedig több vért juttat a bőrfelszín közelébe így segítve a szervezet hűtő folyamatait."

3. Fogjunk egy könyvet

Hol a legjobb az idő a nyári melegben? Hát persze hogy egy könyvtárban. A könyvtár csendjében bátran elmerülhetünk egy jó könyvben és talán még új barátokat is szerezhetünk.

4. Csodatevő jégkrém

Ki ne szeretné a fagylaltot és a jégkrémet? Ebben a melegben, mivel úgyis kevesebbet eszünk, időnként megengedhetünk magunknak egy-egy gombóc fagyit, vagy egy jégkrémet. Ennél édesebb hűsítő nem is kell.

5. Barlangba be!

A természetes barlangok még ilyenkor nyáron is enyhet adnak a nagy meleg ellen, nem is kell tehát jobb alkalom, hogy bővítsük tudásunkat ezekről a természetes képződményekről. Szervezzünk barlangtúrát barátainkkal, vagy látogassunk el egy közeli barlangfürdőbe.


6. Nevetés, a gyógyszer mindenre

Egy jó vicc nemcsak, hogy eltereli figyelmünket a nagy melegről, de hasizom erősítésnek sem utolsó.

Természetesen a fentieken kívül a hagyományos módszerekkel is védekezhetünk a meleg ellen: viseljünk kényelmes és természetes anyagból készült lenge ruhát, tartózkodjunk sokat az árnyékban, ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékpótlásról, és hordjunk napszemüveget és kalapot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek