Tévhit, hogy az inhalált szteroid veszélyes!

Tévhit, hogy az inhalált szteroid veszélyes!

(hirdetés) Magyarországon a gondozás alatt álló, felnőtt asztmás betegek száma, nagyjából 300.000-re tehető. A betegség kezelésének alapja a belélegezhető, úgynevezett inhalált kortikoszteroidok alkalmazása. Ezek olyan gyulladásgátló gyógyszerek, amelyeket légzési rendellenességek és a hörgőkben zajló krónikus gyulladás kezelésére használnak. A jelen járványügyi helyzetben mégis sok asztmás beteg önkényesen abbahagyja az orvosa által előírt terápiát, nem számolva ennek súlyos következményeivel.

Mit érdemes tudni az asztmáról?

Az asztma a légutak tartósan fennálló gyulladásos megbetegedése, amely a légutak időszakos beszűküléséhez vezet és a betegség tüneteit okozza. Ez egy speciális gyulladás, melynek oka nem fertőzés. A gyulladás hátterében sokszor allergiás folyamatok állnak, más esetekben nem allergiás légúti gyulladás áll a panaszok mögött. A tünetek típusos esetekben: rohamszerűen jelentkező száraz köhögés, kilégzéskor sípoló hang, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, jelentős mennyiségű váladék képződése.

Inhalált kortikoszteroid kezelés

A legtöbb beteg inhalált kortikoszteroid és hosszú-hatású béta-agonista kombinációs kezelést kap úgynevezett. spray vagy szárazpor-inhalátor formájában. Ezek a készítmények az eddigi adatok alapján nem jelentenek veszélyt még igazolt COVID-19 fertőzés esetén sem.

Tévhit, hogy az inhalált szteroid veszélyes!

Tévhit
Az interneten nagyon sok ellenőrizetlen információ kering. Bizonyos források a kortikoszteroidok használatának mellőzését javasolják a COVID-19 járvány ideje alatt. Sokan úgy gondolják, hogy az inhalációs szteroidok növelik a koronavírussal való megfertőződés kockázatát, ezért abba kell hagyni a használatukat. Ez azonban tévhit, amit semmilyen kutatás nem támaszt alá. A szájon át vagy vénásan adott, hosszú ideig alkalmazott, szisztémás (az egész szervezetre ható) szteroid kezelésnek lehetnek súlyos mellékhatásai, de ez inhalációs adagolásra nem vonatkozik, itt nincs immunreakciót elnyomó mellékhatás. Az inhalációs kortikoszteroid nagyon alacsony dózisban jut a hörgők felületére, oda, ahol a gyulladás kialakult és ennek is nagyon kicsi része az, ami bármilyen mellékhatást tud okozni. Az inhalált formában adott szteroidok századannyi, ezredannyi dózisban használatosak, a tablettában vagy injekcióban adott szteroidokhoz képest.

Következmények
Azzal, hogy a beteg a fenntartó terápiáját (az inhalált szteroidot is tartalmazó gyógyszerét) nem használja, olyan állapotba hozza magát, amivel jóval fogékonyabbá válik a koronavírus fertőzésre. Tehát lerontja a saját légzési státuszát és eleve rosszabb helyzetből indul, ezért sokkal súlyosabb szövődményeket okozhat nála a fertőzés. Mivel a probléma globálisan jelentkezik, az asztma nemzetközi tudományos egyesületeinek útmutatása alapján, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság egy olyan betegtájékoztatót jelentetett meg, amely felhívja ezeknek a betegeknek a figyelmét arra, hogy a kezelőorvos által korábban felírt, eddig is rendszeresen használt szteroid tartalmú inhalációs gyógyszereket feltétlenül szedjék továbbra is az orvosi utasításnak megfelelően, ne hagyják abba.

Tévhit, hogy az inhalált szteroid veszélyes!

Ezt az álláspontot képviselik mindenütt a világon az asztma gyógyításával foglalkozó szakemberek, nemzetközi szervezetek is. A Global Initiative for Asthma (GINA) - nemzetközi tudományos szervezet - ajánlást fogalmazott meg asztmás betegek számára, akik inhalált kortikoszteroid kezelés alatt állnak, hogy semmiképpen ne hagyják abba az előírt terápiát a COVID-19 járvány idején. Megfogalmazásuk szerint az inhalációs kortikoszteroidok abbahagyása gyakran előidézheti az asztma súlyosbodását. Veszélyes lehet hirtelen leállni a gyógyszer használatával. Ezek az ajánlások az asztmában szenvedő felnőttekre és gyermekekre egyaránt vonatkoznak.

Asztmás gyermek

Asztmás gyermekek esetén is nagyon fontos a kortikoszteroidos készítmények megfelelő alkalmazása. A fenntartó kezelésként előírt gyógyszereket nem szabad abbahagyni, mert asztmás roham alakulhat ki. Ha akut (hirtelen fellépő) nehézlégzés alakulna ki, a szülők szakember segítségét tudják kérni telefonon, e-mailen. Nemzetközi tapasztalatok szerint, gyermekeknél a COVID-19 vírusjárvány sokkal enyhébb formában zajlik le, - még asztmás gyermekeknél is- mint idősebb korban.

Hasznos tanácsok

Asztmás betegnek legyen legalább egy hónapra elegendő gyógyszere. Mindig beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja az előírt asztma terápiát. Tartsák be a járványügyi szabályokat. Kerüljék a csoportosulásokat, a tömegközlekedést. A járvány idején az önvédelem legfontosabb módja, a gyakori kézmosás szappannal és vízzel, legalább 20 mp-ig. Soha ne érintse meg a szemét, az orrát vagy a száját mosatlan kézzel.

A krónikus tüdőbetegek számára nagyon fontos, hogy hiteles információ forrásból tájékozódjanak a koronavírus fertőzés kapcsán. Ilyen hiteles információ forrás például, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság weboldala, a www.tudogyogyasz.hu/pacienseknek

Hivatkozások:
https://ginasthma.org/recommendations-for-inhaled-asthma-controller-medications
www.tudogyogyasz.hu/pacienseknek

Garai Anna

A cikk megjelenését az AstraZeneca Kft. támogatta.
1117 Budapest, Alíz utca 4. B. épület, www.astrazeneca.com, Tel: 1 883 6500
HU-2438, lezárás dátuma: 2020. májusKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek