Tesztoszteron országok

Tesztoszteron országok

A legújabb kutatások szerint az idősebb férfiak szexhormon-szintje nemcsak az etnikai hovatartozástól, de a lakóhelytől is függ, ez pedig rengeteg kérdést vet fel az úgy nevezett férfi menopauza témájában. Az Egyesült Államokban több mint egymillió tesztoszteron pótlót írnak fel az orvosok évente, amelynek nagy részét középkorú és idősebb korú férfiak kezelésére fordítják, akiknek rossz szexuális életét és depresszióját nagy valószínűséggel a férfi nemi hormon hiánya okozza.

A legújabb kutatások szerint az idősebb férfiak szexhormon-szintje nemcsak az etnikai hovatartozástól, de a lakóhelytől is függ, ez pedig rengeteg kérdést vet fel az úgy nevezett férfi menopauza témájában.

Az Egyesült Államokban több mint egymillió tesztoszteron pótlót írnak fel az orvosok évente, amelynek nagy részét középkorú és idősebb korú férfiak kezelésére fordítják, akiknek rossz szexuális életét és depresszióját nagy valószínűséggel a férfi nemi hormon hiánya okozza. Abban azonban a szakértők sem értenek egyet, hogy pontosan mikortól számít alacsonynak a férfi nemi hormon szintje, és hogy mik is a férfi menopauza jellemző tünetei.

A mostani kutatás során a tudósok 5000 idősebb férfi szexhormon-szintjét vizsgálták meg. Az eredmények szerint az átlagos nemi hormon arány 18 százalék körül mozog, de egyes országokban, például az Egyesült Államokban akár 6 százalékra is csökkenhet.

Az alacsony tesztoszteronszint, vagy más néven hypogonadizmus legjellemzőbb tünetei a merevedési zavar és az alacsony libidó. A Solvay Phamaceuticals szakértői szerint a tesztoszteronszint 300 nanogramm/deciliter alatt számít alacsonynak. A szkeptikusok szerint a legnagyobb problémát ezzel kapcsolatban az jelenti, hogy az alacsony tesztoszteronszint legjellemzőbb tünetei az idős kor természetes velejárói is lehetnek. "Mivel a tesztoszteronszint országonként változik, így nem lehet egy általánosan elfogadott határértéket felállítani az alacsony tesztoszteronszint diagnosztizálására" - nyilatkozta Dr. Eric Orwoll, a mostani kutatás vezetője.

Bár a kutatók előtt egyelőre ismeretlen, miért különbözik ennyire a férfi nemi hormon aránya az egyes országokban élő férfiak szervezetében, az biztos, hogy ennek a felfedezésnek jelentős hatásai lehetnek az egészségügyre.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek