Testmozgással a magas vérnyomás ellen

Testmozgással a magas vérnyomás ellen

A Minnesotai Egyetem kutatói szerint az aktív testmozgást rendszeresen végző fiataloknál  jelentősen csökken a magas vérnyomás kialakulásának kockázata életük következő 15 évében.

Az American Journal of Public Health című folyóiratban közölt tanulmány szerint a hetente átlagosan öt alkalommal végzett testmozgás, és alkalmanként 300 kalória elégetése  17 százalékkal csökkent a hipertenzió (magas vérnyomás) kialakulásának kockázatát a fiatal felnőtteknél.

Mi több, azon résztvevők esetében, akik a kutatás idejére azonos szinten tartották, vagy növelték a testmozgással töltött időt, minden 1500 elégetett kalória után 11 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kialakulásának esélye.

"Tanulmányunk egyedülálló, mivel elsőként elemzi a testedzés és a hipertenzió közötti összefüggést a fiatal felnőttek körében." - nyilatkozta David Jacobs, a tanulmány társszerzője a Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Iskolájának járványtan és közegészségügy professzora. "A kutatás végül megerősítette, hogy a testedzés ténylegesen hatással van a vérnyomásbetegség előfordulására."

Jacobs és kolleganője Emily Parker a koszorúér-betegség kialakulásával foglalkozó CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) vizsgálat eredményeit elemezték. A tanulmány 15 éves perióduson keresztül vizsgálta közel négyezer férfi és nő testmozgási szokásait és vérnyomását.

A négyezer vizsgált felnőttből, mindössze 634-nél alakult ki a magas vérnyomás betegség a vizsgált időszakot követő 15 éven belül. A résztvevők bőrszín, életkor, iskolázottság és családi háttér szerinti kategorizálása után a kutatók arra a következtetetésre jutottak, hogy a fizikailag aktív résztvevőknél sokkal kisebb a hipertenzió kialakulási esélye kényelmesebb társaikhoz képest. "Mindebből láthatjuk, hogy a testmozgást is a hipertenzió potenciális megelőzési formái közé kellene sorolni." - mondta Jacobs. "A felfedezés újabb okot ad a gyakoribb testmozgásra és az aktív életvitelre."

(Forrás: Medipress)

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek