Természetes védelem a prosztatának – gyógynövényekkel

Természetes védelem a prosztatának – gyógynövényekkel

Ötvenen túl bizony nem magától értetődő a férfiegészség sem. Megőrzése, vagy a problémák megszüntetése ekkor már aktív közreműködést igényel. Milyen gyógynövényeket hívhatunk segítségül a prosztata védelmében?

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt található, a húgycsövet körülölelő mirigy. Váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. Idővel minden férfinak elkezd megnagyobbodni a prosztatája, ez normális, élettani folyamat. 50 éves kor felett azonban a férfiak mintegy harmadánál túlzott – bár jóindulatú – megnagyobbodás alakul ki, jellegzetes panaszokat okozva.

Tudta-e?

A forgalomban lévő gyógynövénykészítmények hatóanyag-tartalmukban, minőségükben, - így hatásukban is - igen jelentős eltéréseket mutatnak. Kérje patikusa tanácsát a megfelelő minőségű készítmény kiválasztásához!

Prosztata-megnagyobbodásra utaló panaszok:

  • gyakori vizelési inger nappal és éjjel is;
  • nehezen induló vizelet, erőlködéssel, hasprés alkalmazásával;
  • kevés vizelet, és a hólyag nem teljes kiürülésének érzése;
  • vékony sugárban, meg-megszakadva ürülő vizeletsugár;
  • vizelés közbeni égő-csípő érzés.

A már panaszokat is okozó megnagyobbodás feltétlenül urológiai kivizsgálást és kezelést igényel, mert hátterében nem csak jóindulatú elváltozás, hanem rosszindulatú daganat vagy idült gyulladás is fennállhat. A prosztata vizsgálata gyors, egyszerű, és bár kellemetlen, nem fájdalmas.

A betegség korai stádiumaiban egyes gyógynövények is sokat segíthetnek a panaszok enyhítésében, a súlyosbodás megelőzésében. Lássuk, melyek a legfontosabbak!

Szabalpálma

A szabalpálma (más néven fűrészpálma, törpepálma, Saw Palmetto) a legtöbbet kutatott, jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmas, Észak-Amerikában őshonos gyógynövény, amelynek termése tartalmazza a jótékony hatóanyagokat. Ez az alapanyaga a betegség enyhe és közepesen súlyos stádiumában is sikerrel alkalmazott készítménynek.

Természetes védelem a prosztatának – gyógynövényekkel

A hatásosságát a gyógyszer-engedélyezés szigorú feltételei szerint bizonyították, így ma már számos országban, így hazánkban is forgalmazható növényi eredetű gyógyszerként.

Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a szabalpálma termése egyrészt növeli a tesztoszteron, másrészt csökkenti a prosztata növekedéséért felelős anyagok szintjét. Gátolja és megállíthatja a gyulladásos folyamatokat, a prosztata további növekedését. Jelentősen csökkenti a vizeléssel kapcsolatos problémákat (az éjjeli vizelések számát, a hólyagban maradó vizeletmennyiséget). 

Csalángyökér

A csalánlevél a népi gyógyászatban évszázadok óta ismert, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő gyógynövény. A prosztata megnagyobbodása esetében azonban inkább a csalángyökér az, amelynek hatását klinikai vizsgálatokban is tanulmányozták. Fékezi, gátolja a prosztataszövet növekedését, gyulladáscsökkentő és immunerősítő, valamint a hormonegyensúlyra is kedvező hatást gyakorol. Rendszerint a szabalpálma termésével kombinálva alkalmazzák, étrend-kiegészítő formájában.

Kisvirágú füzike

Nemrégiben került a köztudatba a kisvirágú füzike, amelynek virágos hajtását a népi gyógyászat a prosztata-megnagyobbodás kezdeti stádiumában alkalmazza a folyamat lassítására, a vizeletürítéssel járó panaszok csökkentésére. Önmagában vagy teakeverékek formájában is elérhető gyógynövény.

Afrikai szilvafa

Az Afrikában őshonos fa kérgét az őslakosok hagyományosan a húgyúti panaszok kezelésére és afrodiziákumként

alkalmazták. Manapság étrend-kiegészítő formájában a prosztata-megnagyobbodás korai stádiumaiban a vizelési nehézségek csökkentésére használják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek