Természetes segítség a májtáji fájdalomra

Természetes segítség a májtáji fájdalomra

A máj az egyik legfontosabb szervünk, olyan létfontosságú funkciókat lát el, mint amilyen a méregtelenítés, epekiválasztás, a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcsere. A máj fájdalma tompa és meglehetősen homályos eredetű. Mit tehetünk ellene természetes módszerekkel?

1. Mozgás: ha naponta mozgunk fél-egy órát, a testmozgás növeli a vérkeringést, hatással van az emésztésre is. Amennyiben az emésztés megfelelő, a méreganyagok a bélből hamar eltűnnek és ez felszabadítja a májat. A mozgással izzadunk is, és amikor a test verejtékezik, a méreganyagok ilyen módon is távoznak belőle, a bőrön át, melynek során a máj szintén „fellélegzik”.

Természetes segítség a májtáji fájdalomra

2. Retek: a retek igen gazdag létfontosságú ásványi anyagokban, vitaminokban, gyógyító erővel bír. Jelentős gyulladáscsökkentő hatása van, mely nemcsak a gyulladást mérsékeli, de támogatja és javítja a májfunkciókat is. Az antioxidáns tulajdonságai is figyelemreméltóak, segítségükkel távolítja el a káros szabadgyököket a szervezetből és csökkenti a májra nehezedő nyomást. A retket lereszelve, vízzel hígítva is fogyaszthatjuk: napi egyszer igyunk meg belőle egy pohárral!

3. Fokhagyma: csodálatraméltó a gyógyereje, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően. Ezeknek tudható be, hogy képes enyhíteni a fájdalmat, a duzzanatot és „kisöpri” a szabadgyököket a szervezetből. Stimulálja és aktiválja a májenzimeket, mely segítséget nyújt abban, hogy az ott felhalmozódott méreganyagokat eltávolítsa a máj és egészséges maradjon. Őröljük meg a fokhagymát, készítsünk belőle pasztát, keverhetjük házi túróval is. Minden nap fogyaszthatjuk a keveréket étkezés után!

4. Hagyma: a legegyszerűbben segít a fertőzésekkel, betegségekkel, krónikus kórokkal szemben. Kvercetinben, káliumsóban, flavonoidokban gazdag, ezek a fontos összetevők pedig méregtelenítik a szervezetet, csökkentik a májra nehezedő stresszt és optimális egészséget tartanak fenn. Együk nyers formában minden étkezéshez!

5. Lenmag: a lenmag számos betegséggel, problémával fel tudja venni a harcot. Gazdag Omega-3 zsírsavban, nagyon erős antioxidáns. Élelmezési rost is sok van benne, valamit egészséges zsírok, melyek jó formában tartják a májat. Érdemes két evőkanálnyi lenmagot megenni minden nap, akár a reggeli müzlibe szórva is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek