Természetes megoldások húzhatnak ki a bajból

Természetes megoldások húzhatnak ki a bajból

Legyen úticélunk a Balaton, Horvátország vagy Mallorca, a baj bárhol utolérhet. A roskadásig pakolt bőröndből nem hiányozhat majd a védettségi igazolvány, a maszk, a lenge nyári ruhák és a bikini, de a kötelező körökön túl érdemes gondolni arra is, mi hozhat enyhítést egy napszúrás vagy egy éjszakába nyúló buli után a másnap kellemetlen tünetei ellen. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata olyan természetes megoldásokat javasol, amelyek kihúznak a pácból a nyaralás problémásabb napjain.

Napszúrás ellen belladonna

Ha nem figyelünk oda a megfelelő folyadékpótlásra és nem találunk árnyékot az erős napsütésben, az egyre intenzívebb UVB-sugárzástól akár húsz percen belül megtörténhet a baj. Pedig a napszúrást kísérő kellemetlen hányingert és fejfájást egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetjük: Sebő Zsuzsanna felhívja a figyelmet rá, hogy ha tehetjük, ne menjünk napra dél és délután három között, vagy ha mégis, mindig hordjunk fejfedőt. Ha ennek ellenére is mi húztuk a rövidebbet, akkor érdemes maszlagos nadragulyából (atropa belladonna) készült homeopátiás szerrel enyhíteni a panaszokat, amely nem csak az égett bőrfelület gyulladását, hanem a lüktető fejfájást is csökkentheti a tapasztalatok szerint.

A köves adriai partszakaszok felfedezése maradandó élmény, azonban könnyen megeshet, hogy a nyaralásra nem csak a filterezett képek, hanem a bőrünkön sokáig elidőző hegek is emlékeztetnek majd. Már a nagyanyáink is körömvirággal orvosolták az apróbb hegeket, hiszen fertőtlenítő hatású és segíti a gyógyulást is. A calendulából készült homeopátiás szer belsőleg is bevethető. „Ha vágott sebbel van dolgunk, érdemes hegyi árnikával enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulást, így azt is mindenképp tegyük bele az elsősegélydobozunkba. Az arnicaból készült homeopátiás szer a sérülések, vérzések szere, így ilyen esetekben is bátran alkalmazzuk.” –  mondta el Sebő Zsuzsanna.

Természetes megoldások húzhatnak ki a bajból

Kisebb-nagyobb rovarok erős csípéssel

A felhőtlen pillanatokat igencsak meg tudják keseríteni az apró rovarok, amelyek csípéseit sokszor későn vesszük csak észre. Az házi méh (apis) alapanyagú homeopátiás szer könnyen enyhíti a csípés okozta fájdalmat és duzzanatot. Sebő Zsuzsa tanácsa szerint nagyjából 10 percenként ajánlott újabb adagot elszopogatni, ezzel is nyugtatni a duzzadt és égő bőrfelületet, a szert pedig praktikus magunknál tartani nemcsak nyaraláskor, hanem kerti napozáskor, és persze kirándulásokon is. Külsőleg a viszkető bőr kenjük apis és ledum tartalmú DAPIS géllel.

+1. Koktélok utáni regenerálódás


A nyaralás alatti bulihangulat mámorító tud lenni, ám szomorú lehet az ébredés, ha kicsit felöntöttünk a garatra, és nincs nálunk semmi, ami enyhítheti a lehúzott redőnyök mellett töltött nehéz órákat. A sok vízfogyasztás mellett – ami egész nyáron javasolt – a farkasmaszlag magját (nux vomica) tartalmazó homeopátiás szer a másnaposságnál segítség: javít ugyanis az ébredés utáni rossz közérzeten, enyhítheti a gyomorpanaszokat, émelygést, és a mozgás okozta kellemetlen érzéseket. Ez a gyógyszer nem csak a macskajaj ellenszere, de a túlságosan bőséges lakoma következményeit is képes csökkenteni.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek