Terméketlen férfiak

Terméketlen férfiak

A férfiak csökkent termékenysége hozzájárul a fejlett országokban tapasztalható egyre alacsonyabb születési számokhoz - hangzott el az Európai Tudományos Alapítvány párizsi rendezvényén.

A világon a párok több, mint 10 százaléka mutat terméketlenséget, ami hozzájárul a lombikbébi-technikák elterjedéséhez - a módszer kidolgozásáért Robert G. Edwards idén kapott Nobel-díjat.

A fejlett országokban a férfiak spermaszáma az elmúlt 50 év során jelentősen csökkent. Mára a 18 és 25 év közötti férfiak mintegy egyötöde szenved terméketlenségi problémákkal, köszönhetően az ondó minőségének. A tesztoszteronszint szintén csökkenést mutat. Ezzel szemben a hererák előfordulása, valamint az egyéb fejlődési rendellenességek, például a nem leszállt here, növekvő tendenciát mutat.

A beszámolót tartó Niels Skakkebprofesszor (Koppenhágai Egyetem) és munkatársai megállapították, hogy a csökkenési termékenységi mutatókhoz a nők mellett a férfiak is nagyban hozzájárulnak. A nem megfelelő spermaszám felelős lehet a külső megtermékenyítéses módszerek kudarcáért is.

Skakkeb kifejtette, hogy mivel a spermaszám csökkenése néhány évtized alatt alakult ki, ezért annak oka környezeti és életmódbeli tényezőkben keresendők. A tudós emiatt egy közös európai stratégiát sürget a probléma megoldására, ugyanis a jelenség megelőzhető lenne, ha tisztáznák az ahhoz vezető okokat. Ismert, hogy az elhízás és a dohányzás csökkenti a spermaszámot, azonban ennek hatása elenyésző. Azonban terhesség alatt dohányzó nő gyermekében gyakran tapasztalható a felnőttkori alacsony spermaszám.

A tesztoszteronszint az életkorral párhuzamosan csökken, ami a férfiakat fogékonnyá teszi a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, és metabolikus problémákra, végeredményben pedig fokozza a korai halál kockázatát.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek