Hirdetés
Tényleg véd a bukósisak

Tényleg véd a bukósisak

A motorosok kötelező bukósisak-használata a világon országonként eltérő, azonban egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy viselésük ésszerű akkor is, ha esetleg nem kötelező.

"Munkánk során a statisztikai elemzések alapján azt tapasztaltuk, hogy a bukósisak viselése a fejsérülést közel 70 százalékkal, a halált pedig 42 százalékkal csökkentette" - mondta Dr. Betty Liu, aki az Oxford Egyetem kutatójaként a munkát vezette.

"Eredményeink alapján mindenképpen megfontolásra javasoljuk a sisak kötelezővé tételét olyan országokban, illetve az USA azon tartományaiban, ahol ez nem, vagy nem kellő mértékben van szabályozva" - tette hozzá Dr. Rebeca Ivers, a kutatócsoport társvezetője.

"A kutatási eredmények alátámasztják azt a nézetet, amit a sürgősségi szakellátók eddig is képviseltek, és pontot kellene végre tennie a bukósisak kötelezővé tételéről szóló további viták végére. Talán lehetőséget kellene biztosítanunk arra, hogy a kockázatok ismeretében mindenki saját maga döntse el, hogy akar-e bukósisakot használni, vagy sem" - magyarázta Dr. Robert McNamara, az Amerikai Sürgősségi Ellátó Társaság szóvivője.

Bár az ismét átnézett 61 korábbi vizsgálat módszerei nem voltak minden esetben hasonlóak, az eredmények mégis nagyon egységesnek bizonyultak a baleseti fejsérülés és halálozás csökkenésében. Ahhoz azonban nem volt elég adat, hogy megállapítsák, az arc és a nyak sérüléseire milyen hatással bír a sisak viselése, mint ahogy azt sem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy melyik típus a leghatékonyabb.

"A döntés szabadságát mindenképpen egyensúlyozni kell a sérültek kezelési költségeivel. Több motoros is isteníti azt az érzést, amikor bukósisak nélkül száguldozik, azonban igen gyakran a súlyosan sérült motoros ellátásának finanszírozása a társadalomra hárul. Több motoros azonban nem feltétlenül érti meg teljes mértékben azokat a tudományos kutatási eredményeket, melyek a bukósisak használatát javasolják, és úgy vélik, hogy ha az állam nem teszi kötelezővé a sisak használatát, akkor a nem viselés kockázata nem is olyan nagy. Mindezek fényében tehát a társaság álláspontja az, hogy minden államban, minden életkorban kötelezővé kellene tenni a bukósisak használatát" - fejtette ki Dr. McNamara.

Tényleg véd a bukósisak

"A legtöbb fejlődő országban a közlekedési balesetek túlnyomó többsége a gyalogosok és a robogósok/motorosok között történik. Malajziában például 1994-ben az utakon történt halálozás 57 százaléka motorizált kétkerekű járművet használók közül került ki. Ez is alátámasztja azt, hogy az ehhez hasonló kutatások eredményeit is világszerte a lehető legnagyobb mértékben kellene terjeszteni az emberek között" - tette hozzá a kutató.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend