Hirdetés
Tényleg diabetikus? Ne bízz a címkében

Tényleg diabetikus? Ne bízz a címkében

Akár a bűvész az ámuló közönségét, úgy csapnak be minket a DIET feliratok. Ma már minden light, minden diétás, diabetikus és természetesen fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott, csak egy baj van, hogy ez sokszor egyáltalán nem igaz!

Ennek a cikknek a rövid változata az is lehetne: Ne bízz a címkében! És tényleg ne! Szemléltető példa következik: Egy diabetikus felirattal ellátott csokiban simán elfér 53 gr szénhidrát. A legtöbb 10 dekás diabetikus csokiban, ami általában a legkisebb közértben is kapható, 0-50 gramm közötti szénhidrát értéket találunk. Az biztos nem olyan sok, gondoljuk, hiszen egy óriási DIET felirat díszeleg a csomagoláson, sőt még az is szerepel a csomagoláson, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják!

Mit ehet Pistike?

“Marikám, - kiált fel örömében apuka - Pistike ehet ilyet nem, ez diabetikus! Vigyünk neki párat!” És Pistike jóízűen eszegeti a diétás csokit,  nem is sejtve, hogy van olyan lila tehenes sima csoki, amiben 49 gramm szénhidrát van… Puff neki. Szóval pont olyan, mintha rendes csokit enne! És Pistike cukra érdekes módon kiveri a biztosítékot!

Tényleg diabetikus? Ne bízz a címkében

Sajnos, az a helyzet, hogy a normál csokik zömében 50-60 gramm közé esik a szénhidrát tartalom. Ez alig több, mint a fent tárgyalt diabetikus csokiké. Mielőtt még abba az álomba ringatnánk magunkat, hogy “ááá, fele annyi van abban Marikám!”, kezdjünk megbarátkozni a gondolattal, hogy az, hogy valami “csökkentett”, nem jelenti azt, hogy “fele annyi”, vagy hogy “nincs benne”!

Kex vagy csoki

A kekszi kexek durvábbak, mint a csokik! Diet felirattal ellátott kexeken 60-70 gramm szénhidrát pompázik, alig több benne a szénhidrát, mint egy normál csokiban! És ez még semmi az igazi svédcsavarhoz képest: A pálcikás jégkrémek óriásában - ami egy fegyverről kapta a nevét és ami teljesen érthetően minden cukker könyvében a Szigorúan Tilos fejezet nyitó tétele - a diétás kexhez képest csak fele annyi szénhidrát van: 30 gramm! Mint egyetlen zsemlében. Igen, jól olvasták, fagyival, csokibevonattal, mandulával együtt 30. Szóval, az a fura helyzet, hogy Pistike jobban jár, ha eszik egy jégkrémet, mintha elmajszolna egy doboz diétás kexet, mert fele akkorát dob a cukrán.

Az iparág célkertesztjében

Észnél kell lennünk, és tudomásul venni, hogy mi az élelmiszeripar célkeresztjében vagyunk! Mindent el akarnak nekünk adni, ami persze érthető, de csak óvatosan! Olyan ez, mint szerződésben az apróbetűs rész: tessék elolvasni pontosan, mi van egy DIÉTÁS feliratú termékben, számoljunk vele. Mi aztán igazán tudjuk, hogy a cukorbetegség az önuralom betegsége és tudjuk azt is, hogy nincs olyan, vagy legalábbis nagyon ritka, hogy valamiből bármennyit lehet fogyasztani. Én gyerekkoromban megszoktam, hogy ketté kellett törnöm a banánt, a túrórudit, stb… Ez van, mértéktartás! Az ókori görögök szerint amúgy is ez az igazi út, akkor járjunk ezen!

Édesítőkről, számolásról, a témáról részletesebben: www.dplusz.com

Kovács Áron

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend