Tényleg bio, amire azt mondják?
Brit kutatók olyan tesztet fejlesztettek ki, melynek segítségével megállapítható, hogy a bio-nak feltüntetett élelmiszerek valóban vegyszermentesek-e.
A teszt az ételek nitrogén izotóp összetételében jelenlevő különbségek után kutat. A szintetikus nitrogén műtrágyát széles körben használják a hagyományos mezőgazdaságban, de használata tilos a bioélelmiszerek előállítása esetén.
A kutatók állítása szerint a teszt kimutatja a különbséget a bio illetve hagyományos módon termesztett paradicsomokban, salátában és répában. Az eredmények a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben jelentek meg.
A bioélelmiszerek hitelesítése jelenleg a termékre vonatkozó előírások végrehajtásán múlik, amit igazolással és vizsgálatokkal ellenőriznek. Az új teszt további megerősítésül szolgálhat arról, hogy a termék valóban bio-e, ezzel védve a vásárlókat és a tisztességes termelőket.
Forrás: Medipress
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

