Tények a fekete tea kedvező hatásairól

Tények a fekete tea kedvező hatásairól

A fekete teának a zöld teához hasonlóan számos kedvező, egészségvédő hatása van. Egy rotterdami tanulmányban kimutatták, hogy azok körében, akik naponta 3,75 dl, vagy ennél több teát fogyasztottak, szignifikánsan kevesebb szívinfarktus, illetve egyéb szív- és érrendszeri halálozás fordult elő, mint azoknál, akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem ittak teát.

A fekete tea kedvező hatású lehet a daganatos betegségek megelőzésében is. Egereken és patkányokon végzett vizsgálatok szerint fekete teával ki lehetett védeni vagy hátráltatni a tüdőrák kialakulását a nikotinhatással szemben is. A teák antioxidáns hatásukkal csökkentik az ún. oxidatív stresszt, ami különösen dohányosoknál fordul elő.

A teában levő antioxidánsok neutralizálják a szabad gyököket, amelyek a test sejtjeit károsítják, és betegséghez vezetnek. Két nagy nemzetközi tudományos szimpózium is foglalkozott a tea hatásaival, ahol két tanulmányt is bemutattak. Ezek szerint a teában levő antioxidánsok rákmegelőző hatása szignifikánsan hatásosabb, mint ami a gyümölcsökben és zöldségekben kimutatható.

A fekete teának egyéb kedvező hatásai is vannak. Miután a baktériumok növekedését pl. a szájban jelentősen gátolja, ezért fogyasztása kivédheti ez elszaporodó mikrobák által okozott kellemetlen lehelletet. Egyúttal a fogakonn levő plakkokban gátolja a baktérium koncentráció növekedését is, amivel - jelentős fluotartalmánál fogva - a fogszuvasodás megelőzéséhez is hozzásegít.

Idősebb emberek körében a teát fogyasztók között 60%-kall ritkábban alakul ki sokízületi gyulladás (rheumatoid altritis), mint a nem ivók között. A fekete tea magasabb kalcium tartalma hozzásegíthet az osteoporosis megelőzéséhez.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek