Téli allergia – mindent a rémisztő poratkáról

Téli allergia – mindent a rémisztő poratkáról

Nátha, viszkető szemek, asztma – a légúti allergia nem csak a nyári hónapokat keserítheti meg. Ha a tünetek évszaktól függetlenül jelentkeznek, valószínűleg a lakáson belül kell keresni az allergént, ami nagy valószínűséggel a poratka.

Az egész télen át tartó nátháról sokszor nem is gyanítjuk, hogy azt valójában allergia okozza, úgy kezeljük mint egy makacs megfázást, ami egyszerűen nem akar elmúlni. A furcsa benne, hogy az sem segít, ha ágyba fekszünk és kipihenjük magunkat, sőt a tünetek csak erősödnek, ha pár napig nem hagyjuk el a lakást.

Mikroszkopikus problémaforrás

A porban élő apró élőlények - legfőképpen a poratka - komoly allergiát képesek kiváltani. Egészen pontosan a háziporatka mikroszkopikus méretűre töredezett, így a levegőben szálló, beszáradt székletéről van szó. Az ebben található rövid fehérjeszakasz váltja ki az allergiás reakciót, mondta el dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ezt lélegezzük be, érintjük meg és miatta kellemetlen tüneteket tapasztalunk, amelyek zárt térben fokozottabban jelentkeznek, erősödnek. Orrfolyás, könnyező szemek, nem ritkán asztma is kialakulhat a kis élőlények miatt, de az ágyban, ágyneművel érintkezve csalánkiütést, ekcémát is okozhatnak. A nem szűnő nátha miatt tehát allergiára lehet gyanakodni. A szakorvosnál tett látogatás során egy egyszerű vizsgálattal igazolható a betegség, karcolásos bőrtesztet és kilégzéses vizsgálatot végeznek, esetleg a vérből mutatják ki az allergén ellen termelt anyagokat (hisztamin). A szervezet ezekkel védekezik a poratka ellen, valójában ezek váltják ki a tipikus reakciókat.

Okozzon kényelmetlenséget az atkáknak!

Ha valóban porallergiával kell élnünk, meg kell tanulnunk néhány alapszabályt. Annyi kis kártevőtől kell megszabadulnunk, amennyitől lehetséges – az összeset úgysem tudjuk kiirtani, mert akár akarjuk akár nem, etetjük őket nap mint nap. A háziporatkák fő tápláléka a lakásban élő ember elhalt hámsejtjei, vagyis a bőrünkről, hajunkról hullik le az eledelük. Amit tehetünk, hogy olyan környezetet teremtünk, amit az atkák nem szeretnek.

Téli allergia – mindent a rémisztő poratkáról

„A legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban találhatóak”, tudtuk meg dr. Potecz Györgyitől. Az ágy azért különösen kényes pontja a lakásnak, mert hosszú időt töltünk benne, gyakran fedetlen testtel, ráadásul lélegzünk, izzadunk, vagyis az atkák számára megteremtjük az optimális páratartalmat. A háziporatka a magas páratartalmú (60%feletti) környezetet és a 17-25 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Ezt a jól szigetelt házakban, tökéletesen záródó nyílászárók mellett meg is találják, ezért különösen fontos, hogy sokat szellőztessünk. „A levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 százalék. A lakások száraz levegőjétől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, komfortérzetünk csökken, nő a légúti fertőzések kockázata. A túl magas páratartalom pedig hozzájárul a háziporatka elszaporodásához. Mivel a téli időszakban a zárt térben eltöltött idő elérheti a 95 százalékot, így különösen fontos, hogy megfelelő minőségű levegőt lélegezzünk be”, mondta el a tüdőgyógyász.

Így szellőztessen!

Naponta legalább négyszer tárja ki a lakás összes ablakát sarkig. Szellőztessen öt percen keresztül, ezalatt a párás, szennyezett, felső légúti megbetegedésekért felelős kórokozókkal és poratkákkal teli meleg levegő kitódul, és helyette száraz,  friss levegő áramlik be.

Por-párbaj

Egy porallergiás számára létfontosságú, hogy legyen egy új, atkával még nem érintett matraca. Érdemes új ágyneműt illetve speciális huzatot (encasing) vásárolni, amelyben az atkák nem képesek megtapadni. Erre kerülhet hagyományos pamut huzat, amit rendszeresen 60 fokon kell mosni. Az enyhébb tüneteket már ez a néhány óvintézkedés is enyhítheti, de megelőzendő a bajt, beszerezhetünk egy (hepa vagy ulpa) filteres porszívót, amely nem fújja ki a mikroszkopikus atkaszékletet, és jó ötlet lehet az egyik nem allergiás családtagot megkérni, hogy ezt a házimunkát ő végezze el helyettünk. Könnyen mosható függönyöket érdemes választani, és rövid szálú szőnyegeket, a hosszú szálak között ugyanis könnyen megbújnak az atkák. Vannak, akik szőnyeg nélkül jobban boldogulnak, mert így gyorsabban fel tudnak mosni, de a szőnyegek megkötik a levegőben szálló port, úgyhogy hasznosak is lehetnek. A porfogókat általában nagyon kedveljük, de allergiásként érdemes megszabadulni tőlük. A nyitott könyvespolcok sok bosszúságot okozhatnak, ezért érdemes zárt polcokat, szekrényeket beszerezni. Ugyanez vonatkozik a sok plüssállatra, díszpárnára is, amit nem használunk, azokat el kell távolítani. A háziállatok felerősíthetik az allergiás tüneteket, legalább a hálószobából érdemes kizárni őket. Ha a lakás portalanításával sem szabadulunk a tünetektől, vagy a munkahelyen jelentkeznek a kellemetlenségek, antihisztaminnal segíthetünk a problémán. A specifikus immunterápia hosszabb távon is megoldást jelenthet, igaz, ez a kezelés hosszadalmas (legalább 3 év) és meglehetősen költséges.

Így szabaduljon meg a poratkától!

 • Vásároljon új, atkamentes matracot.
 • Használjon speciális atkaellenes ágyneműt.
 • 60 fokon mossa ágyneműhuzatait hetente legalább egyszer.
 • Az élő atkák ellen napoztassa ágyneműit.
 • Rövid szálú szőnyegeket válasszon.
 • Szőnyegeit mélytisztítóval is pucolja ki évente háromszor.
 • Padlóján legyen hézagmentes parketta vagy csempe.
 • Függönyeit legalább havonta mossa ki.
 • Kárpitozott bútorok helyett vásároljon bőr vagy műbőr borításúakat.
 • A plüssjátékokat vagy 60 fokon mossa ki, vagy tegye egy napra a mélyhűtőbe, majd alaposan rázza ki.
 • Hepa-szűrős porszívóval takarítson.
 • 1-2 csepp eukaliptusz-olajjal átitatott nedves kendővel törölgessen.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek