Tél végén, fáradtan

Tél végén, fáradtan

Úgy érzi, ólomból vannak a tagjai? Semmihez sincs kedve, állandóan fáradtak érzi magát? Ne féljen, nincs egyedül: még nagyon sokan érezzük ugyanezeket a tüneteket. Bizony itt van a menetrendszerűen érkező tavaszi fáradság. Az állapot okait - alapvetően - szervezetünk télen megváltozott hormonháztartásában és meglehetősen megcsappant nyomelem-, vitamin- és ásványianyag-készletében kereshetjük.

Az 1900-as évek elejének fontos felfedezése volt - melyet állatkísérletekkel bizonyítottak - , hogy szervezetünknek a szénhidrátokon, a fehérjéken és a zsírokon kívül kiegészítő anyagokra, például vitaminokra is szüksége van. Ezek a szerves vegyületek azért rendkívül fontosak, mert - bár energiát nem szolgáltatnak - többek között, az anyagcseréhez is nélkülözhetetlenek.

A vitamin kifejezést először egy lengyel vegyész, Casimir Funk használta, mégpedig a "vitális aminok" rövidítéseként. Úgy gondolta ugyanis - tévesen -, hogy a vitaminok ammóniaszármazékok, vagyis aminok. Ugyanakkor ő volt az, akinek sikerült bebizonyítania, hogy bizonyos betegségek hátterében a vitaminhiány áll. Ilyen betegség - többek között - az angolkór vagy a skorbut.

A vitaminok mellett az ásványi anyagok és a nyomelemek hiánya is kellemetlen tüneteket okozhat a fáradtságtól kezdve a szezonális depresszión át a szexuális zavarokig.

  • Ásványi anyagok: nátrium, kálium, magnézium, kalcium, foszfor.
  • Nyomelemek: vas, jód, cink, réz, króm, szelén, mangán

Ha helyesen állítjuk össze az étrendünket, általában fedezni tudjuk szervezetünk vitamin- és ásványianyag-szükségletét, de ne feledkezzünk meg arról, hogy télen általában nem jutunk annyi friss zöldséghez és gyümölcshöz, illetve kevesebb napfény éri a bőrünket, így a D-vitamin-szintézise sem indul meg. Ráadásul egy közönséges megfázás vagy az influenza is jócskán megnövelheti a szervezet vitaminigényét. Nem csoda hát, ha úgy érezzük, minden sejtünk várja már a tavaszt, a napfényt, a ragyogó színeket.

Néhány egyszerű ötlet, melyekkel talán könnyebben átvészelhetjük a tél végi, álmos időszakot:

  • Töltsön egyre több időt a szabadban. Sétáljon, kiránduljon, s ha az idő engedi, a kerékpárokat is elővehetjük. Ha rossz az idő, otthon is tornázhatunk, vagy éppen táncolhatunk, ami azért is jó, mert nemcsak átmozgatja a testünket, hanem jókedvre is derít.
  • Hagyja el a nehéz, téli ételeket, s lehetőség szerint egyen minél több friss zöldséget, gyümölcsöt. Itt a spárga szezonja: a zsenge, párolt spárga magas tápértékű, finom zöldség. 10 dekagramm már a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi.
  • Ha nehezén "tér magához" reggel, vegyen élénkítő hatású, hideg-meleg zuhanyt. Mindig a hideg vízzel fejezze be, meglátja, milyen frissen vág neki a napi feladatoknak.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek