Tégy az egészségedért, hogy fitten gyógyíthass!

Tégy az egészségedért, hogy fitten gyógyíthass!

Februárban elindult a Bethesda Gyermekkórház egészség-kihívás programja 200 munkatársnak, akik nemcsak a gyógyítással, hanem saját példájukkal is segíteni szeretnék a gyermekek egészségének megőrzését. Fél éven keresztül sport, egészséges büfé és menza, szűrőprogramok és egyénre szabott egészségtervek, pszichés támogatás, stresszkezelő tréningek segítik hozzá a gyógyítókat a testi-lelki egészséghez.

Az egészségügyben dolgozók sokszor rendkívüli körülmények között, erős napi megterheléssel, állandó stressz mellett töltik mindennapjaikat. A munkabeosztás, az anyagi körülmények sokszor nem teszik lehetővé, hogy tudatos életmódváltással figyeljenek az egészségügyi dolgozók önmagukra, testi-lelki egészségük támogatására.

Az egészség kultúrájának megteremtése érdekében egy kórház is vezető szerepet tölthet be, a kórházi alkalmazottak pedig példaképek lehetnek közösségeik, ellátott betegeik egészségének és jólétének megőrzésében. A kórházon belüli egészségfejlesztés, és az új egészség-kihívás program kidolgozása elősegítheti egy olyan környezet kialakítását, amely támogatást, erőforrásokat és ösztönzőket biztosít a kórházi alkalmazottak számára, hogy példaképként szolgáljanak majd. Kik is vesznek majd részt a február elején induló programban? Orvosok, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok, pszichológusok és megannyi egészségügyi szakdolgozó, akik elsősorban nemcsak fogyni szeretnének, hanem az egészséget újraértelmezve tenni testi-lelki jóllétükért.

Tégy az egészségedért, hogy fitten gyógyíthass!

A Bethesda Gyermekkórház olyan szakmai csapatot állított össze, ahol a legkülönbözőbb végzettségű, hivatásukban elszánt szakemberek fognak össze, hogy összkórházi szinten, minden osztályra kiterjedően megvalósulhasson egy olyan program, amely az egészségügyben dolgozó munkatársaknak nyújt társas támogatást, vezet egészségfejlesztő programokat, a mentális egészség támogatásán, célzott szűrőprogramokon, valamint a fizikai aktivitás és a táplálkozás megreformálásán keresztül. A kórház ingyenes napi sportolási lehetőséggel, alakformáló tornával, szervezett futókörrel, edzéstervvel is segíti a programban résztvevőket.

Egészségfejlesztés személyre szabva

A BioTechUSA-cégcsoport pedig több mint 10 millió forint értékben támogatja a programot egy Inbody testelemző mérleg beszerzésével, a dolgozók egészségfejlesztő programjához szükséges termékcsomaggal, kedvezményes vásárlási lehetőséggel és személyre szabott szakértői terméktanácsadással minden egyes résztvevőnek.

A Bethesda Kórház főigazgatója, dr. Velkey György köszönetét fejezte ki, hiszen „a kórház egy olyan testelemző készüléket tudott beszerezni a támogatásból, amely nemcsak a munkatársak egészségi állapotát tudja mérni, hanem nagyon fontos a gasztroenterológiai és az izomsorvadásban szenvedő gyermekek számára is, az állapotuk felmérésére, követésére. A terméktámogatással pedig az egészséges életmód felé tudjuk segíteni a kórházi egészségfejlesztő programban résztvevőket.”

Közösségben dolgozni, közösségben mozogni

A Bethesda programjának sikere is a benne részt vevők elszántságán múlik, amiből pedig nincs hiány, ahogy ez a néhány személyes történet is igazolja:

Egészen kisgyermek korom óta a mindennapjaim része volt a sport, melyet versenyszerűen űztem két évtizedig. Ehhez szorosan hozzátartozott az egészséges táplálkozás, melynek közvetítése később a hivatásom is lett. (Polonkai Zsófia, vezető dietetikus)

„Nő vagyok, pszichológus, nagyon szeretem a munkámat, a munkahelyemet. A hivatásom végzése közben gyakran kerülök stresszkeltő helyzetekbe, ahol nem csak a betegek, de a kollégák is sokszor tőlem várnak segítséget. Így a saját jóllétem – mind a lelki, mind a fizikai – megőrzése kulcsfontosságú a saját hatékonyságom fenntartása, sőt annak esetleges növelése érdekében is. Ha ezt a kollégáimmal közösen, támogató közösségben tehetem, az számomra a munkán túlmutató elégedettséget, örömet, hatékonyságérzetet jelent.” (Radnai Johanna, klinikai szakpszichológus)

„Gyógytornászként minden nap az egészséges életmódért, mozgáskultúráért dolgozom, egyre nagyobb ellenszélben. Vezetőként pedig felelősnek érzem magam, hogy a munkatársaim is ne csak tanítsák a helyes mozgást, hanem maguk is mozogjanak. Nagycsaládos anyaként pedig óriási lehetőség lenne munkaidőben, szervezett keretek között tornázni, hiszen munka után szinte esélytelen lenne.” (Vidovszky Sára, vezető gyógytornász)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek