Technológia a cukorbetegek szolgálatában

Technológia a cukorbetegek szolgálatában

A diabéteszben szenvedőknek nagyon tudatos és tájékozott betegeknek kell lenniük. Ismerniük kell ételeink vércukorszint-emelő tulajdonságát, folyamatosan ellenőrizniük kell vércukorszintjüket, és akár inzulint is kell adagolniuk maguknak. Szerencsére manapság sok olyan eszköz létezik, amely megkönnyítheti a mindennapjaikat.

 

 

A cukorbetegség évről évre egyre több embert érint, és míg az 1-es típusú diabétesz nem megelőzhető, addig a 2-es típus ellen tehetnénk. Az 1-es típusú diabétesz általában már gyerekkorban jelentkezik, 14 éves korig szinte minden esetben fény derül rá, az inzulintermelő sejteket pusztulása, helytelen működése miatt alakul ki. A betegség diagnosztizálásától kezdve inzulint kell adagolni, hogy a beteg állapota szinten tartható legyen. A 2-es típusú diabétesz (diabétesz mellitusz) korábban inkább 40 éves kor után jelentkezett, napjainkban azonban egyre fiatalabb korban diagnosztizálják. Alapja a legtöbbször az inzulinrezisztencia, vagyis amikor a szervezet által termelt inzulin nem fejti ki megfelelően vércukorszint-csökkentő hatását.

Technológia a cukorbetegek szolgálatában

 

Elegendő az életmódváltás?

Amint a diabéteszt diagnosztizálják, a betegnek meg kell értenie és el kell fogadnia, hogy ezentúl más életmód szerint kell élnie. A gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátok (magas cukortartalmú táplálékok: pl. sütemények, kekszek, csokoládék, szénsavas üdítőitalok) fogyasztása egy cukorbeteg számára nem megengedett, hiszen ezek hirtelen megemelik a vércukorszintet. Lassan felszívódó ételek javasoltak (teljes kiőrlésű liszt, zöldségek, gyümölcsök), melyeket napi többszöri étkezéssel, pontosan kiszámolva és elosztva kell elfogyasztani, hogy a vércukorszint minél kevésbé emelkedjen meg.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén elképzelhető, hogy az életmódváltás és a másfajta táplálkozás gyógyszeres kezelésre sincs szükség, ám ha nem sikerül tartani a szigorú diétát, szájon át szedhető antidiabetikumot ír az orvos. Amennyiben ez sem tudja egyensúlyban tartani a vércukorszintet, inzulin adagolására lehet szükség. Az 1-es típusú cukorbetegség kezeléséhez azonban nem elegendő a diéta, injekció formájában inzulint kell adagolni.

 

Sport és diabétesz

A cukorbetegek életmódváltása nem merül ki az étrend megváltoztatásában, fontos szerepet kap a rendszeres testmozgás bevezetése is. A rendszeres sport csökkenti a szervezet inzulinigényét, így esetleg kevesebb inzulin adagolására lehet szükség.

 

Használja a technikát!

A betegség alapos ismerete és a testi jelzések felismerése mellett manapság számos eszköz megkönnyíti a cukorbetegek életét.

 

Vércukorszint-mérők

A vércukorszint ellenőrzése a cukorbetegek egyik legfontosabb feladata. A betegség felfedezése után, a kezelés beállítása alatt naponta többször mérni kell, a későbbiekben a havi vércukorszint-ellenőrzés is elegendő lehet. A hazánkban, patikákban kapható termékek mindegyike megbízható, vagyis mindegyik megfelelő pontossággal mér, akár a tesztpapírra cseppentett vér analízisével működik, akár a mikrokapilláris módszerrel. Az egyes eszközök különbözhetnek a vércseppigényben (mennyi vérből adnak pontos eredményt), a mérés idejében, a tárolt adat mennyiségében, a számítógépes kapcsolódás lehetőségében, a készülék méretében, illetve a kijelző nagyságában. Fontos, hogy az eszköz könnyen használható legyen, például ne a vércseppel kelljen eltalálni egy apró tesztfelületet, hanem a tesztcsíkot kelljen az ujjbegyen megjelenő vércseppbe mártani. A rendszeres ellenőrzés lehetővé teszi, hogy a beteg meggyőződjön róla, a vércukorszintje a megfelelő tartományon belül mozog.

 

Folyamatos vércukorszint-ellenőrző rendszer

A vércukorszint folyamatos ellenőrzése főként a betegség diagnosztizálása, a gyógyszeres/inzulinos kezelés beállítása alatt fontos. A vércukorszint ingadozását napokon keresztül követni és dokumentálni kell, ami egyes betegeknek nehézséget okoz. Számukra lehet ideális egy olyan rendszer, amely 7 napon keresztüli 5 percenként méri a vércukorszintet, rögzíti a változásokat, illetve egy számítógépes programban értékeli az adatokat.

 

Vércukormérő-rendszerek

A cukorbetegek gondozását segítő rendszerek a vércukormérő készülékkel rendelkező diabéteszesek számára jelenthetnek segítséget. Egyes készülékek nem csak a saját memóriájukban tárolják az adatokat, de ezeket fel is lehet tölteni egy internetes adatbázisba, ahol a rendszer könnyen értelmezhető grafikonokat és táblázatokat konvertál az adatokból. Ezeket ki is lehet nyomtatni, és akár a kezelőorvosnak is meg lehet mutatni, aki ezek alapján módosíthat a kezelésen.

 

Inzulinadagolók

Az 1-es típusú cukorbetegségben, illetve az előrehaladott 2-es típusú cukorbetegségben inzulin adagolására lehet szükség. Az inzulin szájon át nem pótolható, mert a gyomorban található enzimek lebontanák, ezért kell injekcióval a szervezetbe juttatni. Többféleképpen eszközzel beadható az inzulin: hagyományos tűvel és fecskendővel, vagy inzulinadagoló tollal (amely kinézetében és működésében is egy golyóstollra hasonlít), illetve inzulinpumpával (lásd lent). Az eszközök közül az orvos tanácsa alapján választhatunk attól függően, gyors és rövid hatású, közepesen gyors és közepesen hosszú hatású, vagy hatású készítményre van-e szükség. Ez függ a beteg életmódjától, vércukorszintjétől, egyéb betegségeitől, más egészségügyi problémáitól, az orvos akár kombinált szereket is javasolhat.

 

Inzulin belélegzésre

Egyes országokban már por alakú inzulint is használnak, inhalációs készülékkel juttatják a tüdőbe, ahonnan felszívódik a vérbe. Ezek a készülékek általában gyors hatású inzulint tartalmaznak, és a legtöbbször étkezés előtt kell használni őket.

 

Inzulinpumpa

Ezt a telefon méretű elektronikus eszközt az övre vagy melltartóra csatolva hordják. A pumpa egy tartályban tárolja az inzulint, amely egy infúziós szereléken keresztül jut egy bőr alá helyezett kanülbe, illetve ezen keresztül a szervezetbe. A kis mennyiségű inzulin így meghatározott, előre beprogramozott időpontokban jut a szervezetbe, nappal és éjszaka is, így pontosabban utánozható az egészséges hasnyálmirigy működése. Az inzulinadagok ezzel a készülékekkel pontosabban beállíthatók, kisebb lesz a vércukor szintjének ingadozása. Természetesen az orvos dönt róla, hogy használható-e az inzulinpumpa, de sok beteg kedveli, mert egyszerűbbé válik vele az adagolás, és kényelmesebb is.

 

Életmentő apróságok

Az ezüstszálas zoknit sokszor ajánlják cukorbetegeknek: a zokni bőrrel érintkező belső felülete ezüstözött szálból készül, visszaveri és jól vezeti a hőt, illetve jó elektromos vezető. Meggátolja a sztatikus feltöltődést, melegen tartja a lábat, serkenti a vérkeringést, így megszünteti az elégtelen keringés következtében kialakuló lábdagadást. Segít megelőzni a fertőzéseket, és mivel laza gumírozással készül, nem szorítja el a keringési rendszert sem. Egy másik rendkívül egyszerű, de hasznos kiegészítő a cukorbetegeknek szánt karkötő, amely szilikonból készül, és a cukorbeteg vagyok” felirat olvasható rajta magyarul, illetve angolul. Egy váratlan rosszullét esetén így a cukorbeteg környezete gyorsan információt szerezhet a betegség meglétéről.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek